PUBLICITÉ

Acute en chronische stress tasten uw gezondheid aan

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/05/2006 - 00h00
-A +A

We hebben het tegenwoordig allemaal zo druk op het werk dat de leuze "werken is gezond" steeds holler klinkt. Uit een Europese enquête over werkomstandigheden in 2000 blijkt dat 28 % van de Europese werknemers hun werk als een bron van stress ervaren En stress slaat in alle "echelons" van de hiërarchie toe.

PUB

Een online-enquête van "Le Journal du Management" (Frankrijk) wijst uit dat 51,5 % van de managers de stress op het werk zeer hoog of te hoog vindt. Die stress wordt veroorzaakt door de te halen streefdoelen (32, 3%), de algemene sfeer op het werk (27,6 %), het algemene leefritme (20,2 %), gebrek aan erkenning, onrechtvaardige behandeling en managementstijl.

Acute of chronische stress

Stress kan onmiddellijk toeslaan - en dan spreken we van acute stress - en/of langdurig, en dan gaat het om chronische stress . Versnelde hartslag, hoofdpijn, stijve nek en/of schouders, rugpijn, snellere adem, hevig transpireren, klamme handen, maagpijn, misselijkheid en diarree: het zijn allemaal courante stresssymptomen. Stress kan ook uw manier van denken, uw gedrag en uw stemming beïnvloeden, en u prikkelbaar maken. Gevolg: u raakt bij de minste tegenslag van streek en gefrustreerd, vaart zonder reden uit tegen anderen, voelt u de hele dag nerveus of uitgeput, kampt met concentratieproblemen, windt u op over pietluttigheden, twijfelt aan uw capaciteiten, bereid u voor op allerlei rampscenario's…

Acute stress: de toestand moet snel weer normaal worden

Acute stress (op korte termijn) is een onmiddellijke reactie van het lichaam op situaties waarop we lijken te moeten reageren. Ons stressniveau hangt af van de intensiteit en de duur van de stress, en van de manier waarop we erop reageren. Meestal herstelt ons lichaam snel van acute stress . Die kan echter toch problemen veroorzaken als hij te vaak optreedt of als uw lichaam zich niet kan herstellen. Bij hartlijders kan acute stress hartritmestoornissen (aritmie) en zelfs een hartinfarct veroorzaken.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/05/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat zijn de eerste tekenen van stress? Gepubliceerd op 16/04/2013 - 12h08

Wat zijn de tekenen van stress? Is het chronische stress of niet? Wat zijn de belangrijkste oorzaken van stress? Stress gaat gepaard met tekenen die we kunnen opsporen, op voorwaarde dat we er oog voor hebben en dat we luisteren naar de mensen rondom...

Stress op het werk: twee keer meer diabetes Gepubliceerd op 02/05/2014 - 15h49

Overstreste werknemers lopen twee keer meer kans om diabetes te krijgen. Dat is bewezen bij werknemers met "burn-out", een toestand van extreme werkstress die gekenmerkt wordt door lichamelijke, geestelijke en intellectuele uitputting.

Meer artikels