PUBLICITÉ

Acute diarree, chronische diarree: ernstig te nemen!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/11/2015 - 12h06
-A +A

Opgezwollen buik, buikkrampen,... Diarree is niet alleen pijnlijk, maar ook zeer hinderlijk voor ons sociaal en beroepsleven. De oorzaken van diarree zijn talrijk, en de symptomen worden meestal ingedeeld in twee categorieën.

PUB

De symptomen van diarrree

Diarree gaat meestal gepaard met zachte, waterige stoelgang, buikpijn en buikkrampen, zwaktegevoel, lichte koorts (minder dan 38°) en rillingen. Infectieuze diarree kan voorafgegaan worden door misselijkheid en braken. Het organisme verliest veel water en mineralen. Als die verliezen niet gecompenseerd worden, leiden ze tot uitdroging, met als symptomen: een droge mond en huid, minder frequent urineren en donkerder urine dan gewoonlijk, prikkelbaarheid, spierkrampen, gewichts- en eetlustverlies, zwaktegevoel en vermoeide ogen.

Acute diarree

Kent een bruusk begin en duurt niet lang. Duurt ze langer dan vier dagen, dan is het aan te raden om uw arts te raadplegen. Acute diarree wordt meestal veroorzaakt door bacteriële of virale infecties.

  • Virale infecties: er zijn verschillende soorten virussen in het spel, zoals het rotavirus, het cytomegalovirus of virale hepatitis.
  • Bacteriële infecties: er kunnen heel wat bacteriën (genre Salmonella en Escherichia coli.) binnendringen in het organisme via water of besmet voedsel, en gastro-enteritis veroorzaken.
  • Parasieten: dringen binnen in het lichaam via voedsel of water en nestelen zich in het spijsverteringskanaal.
  • Voeding of geneesmiddelen: voedingsexcessen, zoals alcoholmisbruik, kunnen diarreeaanvallen veroorzaken, net als sommige geneesmiddelen.
  • Stress: ook dit soort psychologische agressie kan tot diarree leiden. Het probleem verdwijnt gewoonlijk zodra de spanningen verminderen.

Initialement publié par C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 13/04/2004 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 10/11/2015 - 12h06

'Workshop Diarrhée', Imodium, 24 maart 2004.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Angina: een snelle diagnosetest met gevolgen voor de behandeling Gepubliceerd op 25/11/2008 - 00h00

een angina is een keel- en/ of amandelontsteking die gepaard gaat met pijn bij het slikken. ze komt vooral voor bij kinderen en jongvolwassenen, meestal ’s winters. de meeste angina’s zijn van virale oorsprong; toch kan geen enkel klinisch teken een...

Diarree: wat zijn de oorzaken? Gepubliceerd op 08/11/2016 - 10h18

Men spreekt van diarree wanneer de stoelgang meer dan driemaal per dag lopend of zeer zacht is. Diarree is uiterst vervelend, meestal goedaardig, maar jammer genoeg niet zeldzaam. Diarree kan acuut of chronisch zijn, maar waardoor wordt ze eigenlijk...

Meer artikels