PUBLICITÉ

Acute appendicitis

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 23/09/2003 - 00h00
-A +A

Iedereen denkt deze ziekte, die een chirurgische ingreep vereist, te kennen. Toch is ze moeilijk te diagnosticeren. Ziehier enkele aangrijpingspunten.

PUB

In de praktijk

De diagnose "acute appendicitis" is vooral een kwestie van opereren of niet. Geen enkel onderzoek op zich kan daarover uitsluitstel geven. De chirurg moet tegelijk rekening houden met de voorgeschiedenis van de ziekte, het buik- en bloedonderzoek, de buikradiografie en eventueel de echografie. Hij kan ook voorstellen om de patiënt 24 uur in observatie te houden en 's anderendaags eventueel nieuwe onderzoeken te laten uitvoeren.

Wat zijn de oorzaken?

De appendix is, zoals zijn naam aangeeft, een klein darmaanhangsel van een tiental centimeter lang en een paar millimeter breed (hij is ongeveer even groot en ziet eruit als een aardworm). Hoe merkwaardig het ook lijkt, de oorzaken van acute appendicitis zijn nog altijd niet bekend, tenzij in zeldzame gevallen, wanneer er zich madewormen (zeer frequent voorkomende darmparasieten) in de appendix nestelen. Dat appendicitis veroorzaakt zou worden door ingeslikte eischalen of keitjes, is nooit echt bewezen.

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 23/09/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De juiste tactieken om griep te vermijden Gepubliceerd op 16/03/2016 - 11h39

Elk jaar dromen we ervan om te ontsnappen aan de griep! Ze houdt ons aan bed gekluisterd, bezorgt ons koortsaanvallen, en verzwakt ons gedurende enkele weken, zelfs als de symptomen voorbij zijn... Wat moet u weten om aan griep te ontsnappen, om ze n...

Buikpijn? Misschien is het wel diverticulitis. Gepubliceerd op 22/12/2014 - 15h27

Diverticulose is een gevolg van de veroudering van de dikke darm en is in ons land sterk verspreid. Als de ziekte niet wordt opgespoord, kan ze evolueren naar diverticulitis. Dat is een complicatie met soms ernstige gevolgen. Aan welke tekenen herken...

Meer artikels