PUBLICITÉ

Acupunctuur tegen mannelijke onvruchtbaarheid

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 16/08/2005 - 00h00
-A +A

Een groep mannen met vruchtbaarheidsproblemen kreeg gedurende vijf weken acupunctuur. En wat bleek: de hoeveelheid abnormale zaadcellen daalde, terwijl de hoeveelheid normale zaadcellen steeg. Deze Chinese medische discipline zou dan ook een nuttige aanvulling kunnen zijn op de traditionele behandelingen van mannelijke onvruchtbaarheid.

PUB

De oorzaken van mannelijke onvruchtbaarheid zijn in zeer veel gevallen onbekend. Naar schatting 10 % van alle mannen is onvruchtbaar, en bij de helft van de koppels met vruchtbaarheidsproblemen ligt de stoornis bij de man.

Heilzame naalden

Uit vroegere studies over het verband tussen acupunctuur en mannelijke onvruchtbaarheid is al gebleken dat acupunctuur de productie en de beweeglijkheid van de zaadcellen kan verbeteren. Acupunctuur is een tak van de traditionele Chinese geneeskunde waarbij op precieze punten van het lichaam naalden worden ingebracht om ziekten te genezen of pijn te verlichten.

Onlangs gingen onderzoekers de effecten na van acupunctuur op de structurele gezondheid van de zaadcellen bij mannen bij wie de precieze oorzaak van hun onvruchtbaarheid niet bekend was. 28 steriele mannen kregen gedurende vijf weken tweemaal per week acupunctuur, twaalf andere mannen werden niet behandeld en vormden de controlegroep.

De onderzoekers analyseerden de spermastalen bij het begin en aan het einde van de studie. Ze stelden daarbij vast dat in de acupunctuurgroep de spermakwaliteit aanzienlijk verbeterd was. De behandeling leidde namelijk tot een vermindering van de structurele afwijkingen en tot een verhoging van de hoeveelheid normaal sperma bij de ejaculatie. Bij andere afwijkingen daarentegen, zoals onrijp of dood sperma, had acupunctuur geen enkele baat.

Acupunctuur is een eenvoudige, niet-invasieve behandeling die bovendien de spermakwaliteit verbetert. Vandaar dat de onderzoekers voorstellen om ze te gebruiken als aanvulling op de klassieke methoden.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 16/08/2005 - 00h00 Pei, J. Fertility ans Sterility, July 2005 ; vol 84 : pp 141-147.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Migraine en acupunctuur: placebo-effect? Geüpdatet op 23/08/2005 - 00h00

Is acupunctuur doeltreffend bij de behandeling van hoofdpijn? De resultaten van een Duitse studie reiken elementen aan om op deze vraag te antwoorden: ja, maar niet meer dan een placebo.

Onthouding en spermakwaliteit Geüpdatet op 05/08/2003 - 00h00

Mannen krijgen meestal de raad om zich enkele dagen tot één week vóór de conceptie te onthouden, om de kwaliteit van hun sperma te verbeteren. Een Israëlische studie wil echter het tegendeel bewijzen.

De bevruchting Geüpdatet op 09/03/2004 - 00h00

Het begin van een zwangerschap is altijd het resultaat van een eenmalig gebeuren: niet de geslachtsgemeenschap, maar het moment van de bevruchting. Die ontmoeting tussen een zaadcel en een eicel is echter niet zo eenvoudig als het lijkt, maar een ech...

Meer artikels