PUBLICITÉ

Actieve koolstof: hét wapen tegen winderigheid en een opgeblazen gevoel

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/02/2017 - 19h30
-A +A

Is koolstof eetbaar?
Het klinkt misschien ongeloofwaardig, maar koolstof is wel degelijk eetbaar.

Koolstof eten we wel niet om de voedingswaarde ervan, maar wel omdat een bepaalde vorm van plantaardige koolstof – de zogenaamde plantaardige actieve koolstoftegen winderigheid en een opgeblazen gevoel kan helpen.

 

PUB

Wat is actieve plantaardige koolstof? Hoe gaat het in zijn werk?

Iedereen kent koolstof wel: het is een stof die verkregen wordt door verbranding van plantaardige materialen (vaak hout, maar soms ook andere materialen) zonder dat er lucht aan kan.

De zo verkregen actieve koolstof wordt dan nog eens verbrand, maar dan met grote hoeveelheden waterdamp erbij. Daardoor ontstaan er in de koolstof massa’s microscopisch kleine gaatjes.
Het zo verkregen materiaal is dus heel  goed bruikbaar om allerlei stoffen vast te houden. Die blijven haperen in de kleine gaatjes en blijven dus in de koolstof zitten.

Daarom wordt koolstof heel vaak gebruikt in luchtfilters of waterfilters. Maar koolstof kan ook nuttig zijn in het verteringsproces.

Voedingssupplementen op basis van plantaardige actieve koolstof: welke toepassingen?

Koolstof wordt in ziekenhuizen gebruikt om vergiftiging te bestrijden.

In het dagelijkse leven wordt het gebruikt voor iets wat veel meer voorkomt en ook veel minder ernstig is: winderigheid en een opgeblazen gevoel.

U leest het goed. Koolstof kan niet alleen schadelijke stoffen vasthouden zoals giffen of zware metalen, maar ook overtollige gassen die een onaangenaam gevoel en dito geur geven.

Plantaardige koolstof wordt trouwens nog voor andere dingen aanbevolen,  bijvoorbeeld om een trage vertering te stimuleren en om maag-darmontstekingen te genezen. Maar wetenschappelijke bewijzen ontbreken hiervoor. Daarom mogen de fabrikanten die ‘beloftes’ niet op de verpakking vermelden.

 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 10/10/2014 - 12h53 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 16/02/2017 - 19h30

EU Register on nutrition and health claims, EFSA, 2014.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Luchtvervuiling in vliegtuigen Geüpdatet op 09/01/2002 - 00h00

Reeds jaren vertonen passagiers en het vliegend personeel allerlei gezondheidsproblemen zoals huidirritatie en ademhalingsproblemen. Dit zou te wijten zijn aan de slechte kwaliteit van de lucht in de passagiersvliegtuigen.

Sulfiet: bent u er het slachtoffer van zonder het te weten? Gepubliceerd op 23/08/2016 - 14h51

Misschien kent u sulfiet wel, de stof die u soms hoofdpijn bezorgd na het drinken van een glas (slechte) witte wijn of rosé. Maar weet u dat ook onze voeding vol sulfiet zit ? We kunnen er zelfs een intolerantie voor sulfiet door ontwikkelen, maar da...

Koolstofmonoxide: het stille gevaar Geüpdatet op 10/01/2006 - 00h00

Koolstofmonoxide is een geurloos en kleurloos gas, maar het kan wel voor verstikking zorgen. Jaarlijks overlijden in Europa miljoenen mensen aan intoxicatie met CO. Het betreft lang niet alleen mensen die in moeilijke omstandigheden leven, het kan bi...

Omega 3 en 6, een wondermiddel? Geüpdatet op 20/06/2011 - 17h43

"Wat een mooi velletje heb je toch! Neem je omega ?" Dat hoor je keer op keer. De omega-vetzuren zijn een heuse hype, het begrip ‘omega’ is volledig in ons taalgebruik ingeburgerd. En het komt alvast beter over dan eicosapentaeenzuur of andere namen...

Meer artikels