Is koolstof eetbaar?
Het klinkt misschien ongeloofwaardig, maar koolstof is wel degelijk eetbaar.
Koolstof eten we wel niet om de voedingswaarde ervan, maar wel omdat een bepaalde vorm van plantaardige koolstof – de zogenaamde plantaardige actieve koolstof – tegen winderigheid en een opgeblazen gevoel kan helpen.

Wat is actieve plantaardige koolstof? Hoe gaat het in zijn werk?
Iedereen kent koolstof wel: het is een stof die verkregen wordt door verbranding van plantaardige materialen (vaak hout, maar soms ook andere materialen) zonder dat er lucht aan kan.
De zo verkregen actieve koolstof wordt dan nog eens verbrand, maar dan met grote hoeveelheden waterdamp erbij. Daardoor ontstaan er in de koolstof massa’s microscopisch kleine gaatjes.
Het zo verkregen materiaal is dus heel goed bruikbaar om allerlei stoffen vast te houden. Die blijven haperen in de kleine gaatjes en blijven dus in de koolstof zitten.
Daarom wordt koolstof heel vaak gebruikt in luchtfilters of waterfilters. Maar koolstof kan ook nuttig zijn in het verteringsproces.
Voedingssupplementen op basis van plantaardige actieve koolstof: welke toepassingen?
Koolstof wordt in ziekenhuizen gebruikt om vergiftiging te bestrijden.
In het dagelijkse leven wordt het gebruikt voor iets wat veel meer voorkomt en ook veel minder ernstig is: winderigheid en een opgeblazen gevoel.
U leest het goed. Koolstof kan niet alleen schadelijke stoffen vasthouden zoals giffen of zware metalen, maar ook overtollige gassen die een onaangenaam gevoel en dito geur geven.
Plantaardige koolstof wordt trouwens nog voor andere dingen aanbevolen, bijvoorbeeld om een trage vertering te stimuleren en om maag-darmontstekingen te genezen. Maar wetenschappelijke bewijzen ontbreken hiervoor. Daarom mogen de fabrikanten die ‘beloftes’ niet op de verpakking vermelden.
EU Register on nutrition and health claims, EFSA, 2014.