PUBLICITÉ

Acrylamide: een nieuwe bedreiging op ons bord?

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 26/04/2005 - 00h00
-A +A

De FAO en de WGO waarschuwen tegen de niet-gewilde aanwezigheid van acrylamide in sommige eetwaren. Deze schadelijke stof zou wel eens een echt volksgezondheidsprobleem kunnen worden. Het is namelijk bewezen dat ze kankerverwekkend is bij dieren.

PUB

Ook al is de aanwezigheid van acrylamide in onze voeding pas onlangs aangetoond, het probleem bestaat al generaties lang, sinds we voedsel bereiden op hoge temperatuur. Langdurige consumptie van acrylamide via voeding kan kanker veroorzaken. Wel kunnen neurotoxische effecten - die kunnen optreden door sterke accidentele blootstelling of blootstelling op het werk, bij de industriële productie van bepaalde kunststoffen bijvoorbeeld - uitgesloten worden, aangezien de ingenomen dosissen te klein zijn.

Hoge temperaturen zijn nefast

In 2002 hebben Zweedse studies voor het eerst aangetoond dat er zich tijdens het koken van aardappelen en granen ongewild acrylamide vormt, in vrij hoge concentraties. Acrylamide ontstaat wanneer sommige producten, vooral plantaardige, koolhydraatrijke en eiwitarme, gebakken worden (oven, grill, spit, frituur) op temperaturen boven de 120°C. Het gaat meer bepaald om frieten, chips, koffie en graanproducten (gebak, koekjes, brood, crackers, toasten). In water gekookte producten bevatten weinig of geen acrylamide. Een Europese volwassene zou elke dag gemiddeld 0,4 microgram acrylamide binnenkrijgen per kilogram lichaamsgewicht. De acrylamideconcentratie kan binnen dezelfde producten zeer sterk schommelen, afhankelijk van diverse factoren, waaronder baktijd en temperatuur. Vandaar dat de experts van de FAO en de WGO vooralsnog geen aanbevelingen hebben kunnen formuleren over de hoeveelheid acrylamide bevattende producten die we zonder risico's mogen consumeren. We benadrukken in dit verband dat, hoewel acrylamide gebruikt wordt in sommige voedingsverpakkingen, dit geen enkel gevaar oplevert voor de volksgezondheid.

De bal ligt in het kamp van de voedingsindustrie

Acrylamide zit al geruime tijd in onze voeding. Het risico is de voorbije jaren niet gestegen en zal ook niet plots gaan toenemen. Het kankerverwekkende potentieel van acrylamide is vergelijkbaar met dat van aromatische koolwaterstoffen (benzopyreen) in gegrild en gebraden vlees, en van ethylcarbamaat (urethaan) in gegiste eetwaren en alcoholische dranken. De eerste studies van de voedingsindustrie en andere onderzoekers lijken erop te wijzen dat het gehalte in diverse producten vandaag aanzienlijk kan worden verminderd. De nieuwste inzichten zouden dan ook regels moeten opleveren voor thuisbereidingen. In afwachting is er geen reden tot paniek. Het komt er gewoon op aan evenwichtig en afwisselend te eten, met veel groenten en fruit, en matig om te springen met gefrituurde en vette eetwaren.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 26/04/2005 - 00h00 "Acrylamide in onze voeding: een volksgezondheidsprobleem", persbericht van de FAO (VN-Organisatie voor Voeding en Landbouw) en de WGO (Wereldgezondheidsorganisatie), 4 maart 2005, www.fao.org/newsroom/fr/news/2005/100102.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Het gevaar van frieten? Geüpdatet op 24/12/2002 - 00h00

Te veel frieten eten is schadelijk voor de gezondheid. Frieten bevatten immers veel vet. Maar er is nog een ander gevaar: acrylamide. Een Zweeds artikel waarschuwt voor die potentieel gevaarlijke stof.

Onder de zon van de voedingspiramide Geüpdatet op 04/11/2003 - 00h00

Evenwichtig eten: makkelijker gezegd dan gedaan, zegt u? Met de voedingspiramide hoeft u daar niet als een berg tegen op te zien! Hoe hoger u klimt, hoe kleiner de verhoudingen worden van de verschillende etages...

Voeding versus kanker? Geüpdatet op 24/12/2002 - 00h00

Vaak wordt gezegd dat 1 kanker op 3 te wijten is aan een slechte voeding. Van sommige voedingsmiddelen wordt echter beweerd dat ze de kans op bepaalde tumoren kunnen verlagen. Maar veel studies hebben dat helaas niet kunnen aantonen.

Meer artikels