PUBLICITÉ

Acomplia® en obesitas: let op de neveneffecten!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 10/07/2007 - 00h00
-A +A

Amerikaanse experten hebben zich onlangs uitgesproken tegen het op de markt brengen van rimonabant, een geneesmiddel dat sinds april 2007 in Frankrijk verkocht wordt onder de naam Acomplia®, en dat bestemd is voor mensen die zwaarlijvig zijn én aan diabetes lijden. Het waarom en welke lessen kunnen we daaruit trekken?

PUB

Veel hoop gevestigd op de 'anti-vetpil'

De toelating om dit geneesmiddel van het Franse laboratorium Sanofi-Aventis op de markt te brengen heeft lang op zich doen wachten. De ontwikkelingen in de klinische studies werden van dichtbij gevolgd door de wetenschappelijke gemeenschap en tegelijkertijd ook door de media, die het geneesmiddel soms al de overdreven benaming van anti-vetpil gaven. De gedachte om te kunnen beschikken over een doeltreffende behandeling van zwaarlijvigheid door middel van medicijnen, leek bijzonder aantrekkelijk, zeker wanneer men rekening houdt met de alarmerende toename van obesitas en de problemen die ermee gepaard gaan. Volgens de testen, zouden de mensen die deze molecule innemen, gemiddeld 6,4 kg verliezen, tegen 1,8 kg voor de mensen die een placebo toegediend kregen.

Uiteindelijk heeft Acomplia®, waarvan rimonabant de algemene en internationale benaming is, in juni 2007 de toelating gekregen om in Frankrijk verkocht te mogen worden. Het Franse geneesmiddelenagentschap Afssaps (Agence francaise de sécurité sanitaire des produits de santé) heeft nochtans duidelijk benadrukt dat de goedgekeurde indicaties beperkt en zeer nauwkeurig waren. Dat betekent dat dit geneesmiddel voorbehouden is voor personen die zowel lijden aan obesitas als aan diabetes type 2. Op dit ogenblik is de molecule ook in 18 andere landen in de handel te verkrijgen.

Gaat de FDA zich definitief tegen rimonabant uitspreken?

De reguleringscommissie van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft zich onlangs uitgesproken tegen het op de markt brengen van Acomplia®. Dit geneesmiddel heeft inderdaad als neveneffect dat het suïcidale neigingen kan veroorzaken en dat het ook psychiatrische stoornissen kan intensifiëren. Dergelijke neveneffecten worden zelfs waargenomen bij mensen die in het verleden geen last hadden van depressies. De Amerikaanse FDA zal binnenkort een definitieve beslissing nemen en het is zeer waarschijnlijk dat die in het nadeel van rimonabant zal uitvallen. We mogen niet vergeten dat de verantwoordelijken zeer voorzichtig geworden zijn sinds de zaak Vioxx®, een geneesmiddel dat door de FDA goedgekeurd werd, maar achteraf ernstige en gevaarlijke neveneffecten bleek te hebben, zoals hart- en vaatproblemen.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 10/07/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe bereken ik mijn BMI en mijn ideale gewicht? Gepubliceerd op 23/02/2017 - 11h47

Iedereen controleert zijn gewicht op de weegschaal, met meer of minder bezorgdheid al naargelang het gewicht normaal of te hoog is. Elk van ons heeft ook een ideaal gewicht, dat is het gewicht dat past bij onze lengte. Dat ideale gewicht is een van d...

Overgewicht schaadt Geüpdatet op 08/01/2002 - 00h00

Toeval of niet? Feit is dat de Koninklijke Belgische Academie voor Geneeskunde tijdens de periode van de eindejaarsfeesten een reeks rapporten heeft gepubliceerd over overgewicht en obesitas!

Meer artikels