PUBLICITÉ

Acne : wanneer met geneesmiddelen beginnen ?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 26/04/2013 - 18h05
-A +A

Als puistjes uw leven vergallen en de gebruikelijke tips en aanpak geen beterschap brengen, moet u naar de dokter.

Welke geneesmiddelen voor welk type acne schrijft de huisarts of dermatoloog voor ?

En wat zijn de voorzorgsmaatregelen en contra-indicaties van de behandelingen voor acne ?

PUB

Acne : cruciale hygiëneregels

Bijna 80% van de pubers krijgt in de puberteit af te rekenen met acne en vervelende puistjes. De oorzaak is de hormoonproductie die de aanmaak van talg stimuleert. De volgende algemene hygiëne- en verzorgingsregels kunnen acne verzachten of zelfs doen verdwijnen :

  • Niet aan de puistjes prutsen.
  • De huid één tot twee keer per dag reinigen met dermatologische zeep (zonder echte zeep en zonder parfum).
  • Een speciaal product voor acne aanbrengen dat benzoylperoxide of salicylzuur bevat (geen antiseptische middelen of alcohol).
  • De huid beschermen tegen de zon.

Als er ondanks die aanpak na enkele maanden geen beterschap is, gaat u beter naar de dokter voor een geïndividualiseerde behandeling.

Wanneer moet u precies naar de dokter ?

Acne en puistjes worden als erg onesthetisch en hinderlijk ervaren en kunnen het zelfbeeld sterk naar omlaag halen, en dat net in de puberteit, een op zich al moeilijke levensfase. Zware acne (veel puistjes, waarvan sommige behoorlijk groot zijn) is zeker een reden om naar de dokter te stappen. Het heeft trouwens geen zin om te wachten tot het erger wordt om de stap te zetten. U kunt met andere woorden beter al bij matige acne naar de dokter gaan als u er psychisch last van hebt.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 26/04/2013 - 18h05

Aanbevelingen van het Franse ’Agence nationale de sécurité du médicament et des produits de santé’ (Ansm), http://ansm.sante.fr/var/ansm_site/storage/original/application/f8a2a78ecb307240d64d20dfbe8a429b.pdf.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Acne in de puberteit: hoe leven met de behandeling? Geüpdatet op 08/03/2016 - 14h29

In de puberteit vinden veel ontregelende veranderingen plaats en is de blik van de andere van cruciaal belang … In die context is het niet altijd makkelijk om rustig te blijven als je acne hebt in het gezicht. Wat zijn de juiste handelingen die jonge...

Twaalf tips en recepten om acne tegen te gaan Gepubliceerd op 22/03/2017 - 11h05

Acne komt voor bij een groot deel van de bevolking, op bijna elke leeftijd en ongeacht het huidtype. De aandoening is heel hinderlijk omdat vooral het gezicht wordt aangetast. Er zijn verschillende manieren om acne te behandelen. We bespreken tien mo...

Acne en zwarte puntjes: ik heb puistjes, wat moet ik doen? Gepubliceerd op 18/11/2013 - 10h25

Er bestaan heel wat verzorgingsproducten tegen puistjes. Welke zijn onmisbaar om ze kwijt te raken, ze te camoufleren en weer een mooie huid te krijgen? Welke producten moet u kiezen voor zwarte puntjes en acnepuistjes?

Er zijn meerdere soorten acne Geüpdatet op 19/01/2009 - 00h00

Rode vlekken, mee-eters, zwarte of witte puntjes... acne kan onder verschillende vormen voorkomen. Meestal verdwijnt het ongemak aan het einde van de puberteit, al hebben sommige mensen er ook nadien nog last van.

Meer artikels