PUBLICITÉ

Acne op volwassen leeftijd: ontmoedigend!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 21/09/2016 - 10h19
-A +A

Acne op volwassen leeftijd is een veelvoorkomende aandoening van de huid. Vrouwen zien erg op tegen deze aandoening. Dat zal niemand verbazen aangezien acne niet alleen onaangenaam is, maar ook nog de neiging heeft om terug te keren.

Bovendien kan iemand met acne meestal alleen maar dromen van een mooie, gladde huid. Wat zijn de specifieke eigenschappen van acne op volwassen leeftijd?

PUB

Acne bij volwassenen is niet noodzakelijk een verlengstuk van jeugdacne...

Acne komt bij volwassenen veel voor en er is niet noodzakelijk een verband met jeugdacne. Het recentste onderzoek over dit onderwerp toont aan dat 41% van de vrouwen tussen 25 en 40 jaar geconfronteerd wordt met acne. In 17% van de gevallen, gaat het om zogenaamde klinische acne, wat betekent dat er meer dan zes ontstoken puisten zijn. In 24% van de gevallen, gaat het om 'fysiologische' acne met 1 of 2 ontstoken puisten.

Of het nu om een erge of lichte vorm van acne gaat, vrouwen reageren allemaal ontmoedigd, soms zelfs wanhopig, op deze aandoening. Wat opvalt, is dat 34% van de vrouwen met klinische acne geen last heeft gehad van jeugdacne.

Wat zijn de eigenschappen van acne bij volwassen vrouwen?

Acne op volwassen leeftijd ontstaat op een minder vette huid dan acne bij jongeren. Ze komt vooral voor op de onderkant van het gezicht, de kin en de onderkaak, en soms ook in het decolleté.

  • Dikwijls ontsteken de letsels, al komen microcysten minder vaak voor.
  • Pigmentletsels en atrofische littekens (in geval van donkere huidskleur en in huidplooien) komen vaak voor, wat wijst op een overmatige behandeling van de puistjes.
  • Eén week vóór de menstruatie, zijn inflammatoire opstoten geen uitzondering. Deze vorm van acne is dus vaak recidiverend!
  • Bij acne op volwassen leeftijd is ook sprake van een erfelijke factor: in de helft van de gevallen worden bij een ouder in de eerste graad antecedenten van laattijdige acne opgespoord.
  • Zoals dat bij jongeren het geval is, is stress ook bij volwassenen een uitlokkende factor.
  • Hoewel men het niet eens is over de rol van tabak bij jeugdacne, staat het vast dat roken een bevorderende factor is voor acne op volwassen leeftijd.
  • Sommige anticonceptiemiddelen (de progestatieve pil) kunnen het ontstaan van acne bevorderen.

Wat cosmetica betreft, is algemeen geweten dat bindmiddelen en pigmenten die in poeders voorkomen, onder meer in 'zonnepoeders', bevorderlijk zijn voor de vorming van zwarte punten. Wees ook voorzichtig met reinigingsmelk, die achteraf zorgvuldig moet afgespoeld worden. Controleer ten slotte ook altijd of het etiket van de cosmeticaproducten die u op een acnegevoelige huid aanbrengt, voorzien is van de vermelding "niet-comedogeen", wat betekent dat die producten de poriën niet verstoppen.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 07/04/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 21/09/2016 - 10h19

"Le Quotidien du Médecin", speciaal nummer 8 maart 2010.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Twaalf tips en recepten om acne tegen te gaan Gepubliceerd op 22/03/2017 - 11h05

Acne komt voor bij een groot deel van de bevolking, op bijna elke leeftijd en ongeacht het huidtype. De aandoening is heel hinderlijk omdat vooral het gezicht wordt aangetast. Er zijn verschillende manieren om acne te behandelen. We bespreken tien mo...

Acne bij mannen Geüpdatet op 10/09/2014 - 09h33

Zwarte puntjes, witte puistjes, knobbels, cysten, rode plekken, enz. De huid van mannen zorgt soms (of vaak) voor problemen, zoals acne. Acne is altijd gênant en soms een regelrechte handicap, zowel in de puberteit als op volwassen leeftijd. Wat moet...

Acne na de adolescentie: vooral bij vrouwen Geüpdatet op 02/01/2008 - 00h00

Acne die optreedt na de adolescentie komt vooral voor bij vrouwen na de leeftijd van 25 jaar. Steeds meer vrouwen kampen met dit soort acne en daar hebben ze het soms behoorlijk moeilijk mee.

Huid met hindernissen Geüpdatet op 28/08/2007 - 00h00

Uit een recent onderzoek blijkt dat de meeste vrouwen op volwassen leeftijd last hebben van hinderlijke huidonvolkomenheden: verwijde poriën, roodheid, glimmende vlekken, onregelmatige huidkorrel, enz. Acne op jonge leeftijd speelt geen rol bij het o...

Meer artikels