PUBLICITÉ

Acne op latere leeftijd

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/05/2014 - 12h03
-A +A

Zo’n 80% van de jongeren heeft acne, in al dan niet erge vorm en minder of meer verspreid. Maar ook volwassenen kunnen acnepuistjes hebben.

Welke factoren werken acne bij volwassenen precies in de hand?

PUB

Tot op welke leeftijd kan iemand acne hebben?

De puberteitshormonen veroorzaken bij een groot deel van de jongeren acne. De acnepuistjes verschijnen doorgaans rond 12 jaar bij meisjes en rond 13 jaar bij jongens. Dat valt dus samen met de puberteit. Maar soms treden ze al met 8-9 jaar op, vooral dan bij meisjes.

De acne verdwijnt geleidelijk aan rond 20 jaar, soms pas rond 25 jaar. Maar acne kan ook hardnekkig zijn en blijven bestaan. Dan spreekt men over volwassenenacne.

Meestal zijn het vrouwen die ermee kampen en na hun dertigste nog acne hebben, met opstoten in de premenstruele periode (enkele dagen voor de maandstonden erdoor komen). Er zijn trouwens ook vrouwen die tussen hun vijfentwintigste en veertigste acne krijgen zonder daar tijdens hun puberteit mee geconfronteerd te zijn geweest.

Anders dan jongeren hebben volwassenen met acne meestal geen vette huid, maar een eerder gevoelige huid. Dat uit zich minder in mee-eters (zwarte acnepuistjes) en meer in kleine, diepe puistjes meestal aan de onderkant van het gezicht (kin, rond de mond…) die makkelijke ontsteken.

Naast hormonale factoren zijn er nog andere factoren die op volwassen leeftijd acne in de hand kunnen werken. Het is dus belangrijk om ze op te sporen, want dan kan u er iets aan doen. Al speelt erfelijkheid ook een belangrijke rol...

 

Factoren die acne bij volwassenen in de hand werken

 • Hormonen:

De opstoten van acne treden elke maand op zo’n week voor de maandstonden erdoor komen. De acnepuistjes zouden in de hand gewerkt worden door vochtophoping  die de uitscheiding van talg belemmert.

 

 • De zon:

UV-straling verdikt de huid. De talg kan daardoor moeilijker weg, hij hoopt zich op onder de huid en vormt hardnekkige puistjes.

 

 • Roken:

Roken maakt de huid niet alleen doffer, maar ook dikker. Net als de zon werkt het de vorming van puistjes onder de huid in de hand.  Die breken min of meer makkelijk door.

 

 • Stress:

De talgklieren zijn extreem gevoelig voor de stoffen die bij stress worden uitgescheiden. De helft van de acneopstoten komt voor in periodes van stress. Waarschijnlijk komt dat omdat stress de afscheiding van talg bevordert. Die hoopt zich dan op en dat werkt dan weer de vermeerdering van bacteriën en ontstekingen in de hand.

 

 • Vervuiling:

Vervuiling ontregelt de werking van heel wat systemen in ons lichaam, ook het systeem dat de huidfunctie regelt. Vervuiling verontreinigt ook onze huid van buitenaf en werkt ontstekingsreacties onder de huid in de hand.

 

 • Voeding:

Het is niet zwart op wit bewezen dat bepaalde voedingsmiddelen acne in de hand zouden werken, ook al wordt dat vaak gedacht van chocolade. Maar onze westerse keuken met haar vele "slechte" vetten en geraffineerde suikers heeft wel een impact op de hormonale productie en bevordert ook ontstekingen.

De belangrijkste remedie tegen acne is een verandering van de levenshygiëne:

 • Stoppen met roken.
 • Minder stress.
 • Zon mijden.
 • Vervuiling mijden, bijvoorbeeld door woning en werkplaats regelmatig te luchten.
 • Goede eetgewoonten aanleren.

Daarnaast is het ook raadzaam om uw huid goed te verzorgen. Reinig ze zorgvuldig (‘s ochtends en ‘s avonds, maar ook na elke sportsessie). Zo houdt u de poriën open en kan de talg weg.

Initialement publié par Isabelle Eustache le 02/05/2011 - 14h44 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 12/05/2014 - 12h03

Sylvie Charier, « Une belle peau pour la vie », Uitgeverij Jean-Claude Gawsewitch.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Tien gangbare opvattingen over acne Geüpdatet op 19/04/2011 - 10h48

Acne komt heel veel voor bij jonge mensen. Acnepuistjes - soms zijn ze meer, soms minder uitgesproken - kunnen het leven van onze jeugd grondig vergallen. Maar er bestaan heel wat fabeltjes rond. Kunt u feiten en fictie onderscheiden?

Er zijn meerdere soorten acne Geüpdatet op 19/01/2009 - 00h00

Rode vlekken, mee-eters, zwarte of witte puntjes... acne kan onder verschillende vormen voorkomen. Meestal verdwijnt het ongemak aan het einde van de puberteit, al hebben sommige mensen er ook nadien nog last van.

Acne en zwarte puntjes: ik heb puistjes, wat moet ik doen? Gepubliceerd op 18/11/2013 - 10h25

Er bestaan heel wat verzorgingsproducten tegen puistjes. Welke zijn onmisbaar om ze kwijt te raken, ze te camoufleren en weer een mooie huid te krijgen? Welke producten moet u kiezen voor zwarte puntjes en acnepuistjes?

Acne: hoe behandelen? Geüpdatet op 09/10/2007 - 00h00

Gemiddeld duikt acne op rond de leeftijd van de 12 jaar bij meisjes en 13 jaar bij jongens, om meestal te verdwijnen rond de leeftijd van 19 jaar. Maar acne zorgt wel voor heel adolescentenellende . Het goede nieuws is dat er doeltreffende en specifi...

Meer artikels