PUBLICITÉ

Acne: de oorzaken van deze vervelende huidziekte

Gepubliceerd door Muriel Luypaert, schoonheidsjournaliste op 27/06/2006 - 00h00
-A +A

Bijna 80% van de tieners heeft in mindere of meerdere mate last van acne. Het probleem verdwijnt vaak vanzelf, maar het kan ook hardnekkig voortduren. 25 % van de volwassenen verklaart immers er nog altijd of opnieuw last van te hebben. De oorzaak van de aandoening hangt inderdaad niet alleen samen met de leeftijd...

PUB

Talg, de boosdoener

Niet alle factoren die aan de basis liggen van acne zijn al bekend, maar de hoofdoorzaken zijn wel duidelijk omschreven.

Het begint met een overproductie van talg, waardoor de huid vet wordt en vatbaarder voor acne.

Daarna treedt een obstructie van de haar- en talgfollikel op. Die follikel is een soort zakje met een haartje in, waarin de talg terechtkomt die door de talgklier wordt afgescheiden. Als de natuurlijke vervelling van de cellen in de follikel niet correct verloopt, kan de talgklier verstopt raken en kan de talg niet meer naar buiten.
Dan ontstaat een kleine mee-eter. Dat kan een open mee-eter (het zwarte puntje) zijn, of een gesloten mee-eter (de microcyste of het witte puntje, waaruit de pukkels en puistjes ontstaan).

De derde factor in het spel zijn de bacteriën, meer bepaald het Proprionibacterium acnes. Deze bacterie voedt zich met de talg en profiteert van de overvloedige productie ervan om vetzuren te produceren. Dat irriterende goedje is ideaal om een nauwelijks zichtbaar wondje om te zetten in een grote rode, ontstoken puist.

Voedingsbodem

Al die fenomenen treden maar op omdat er elementen aanwezig zijn die bevorderlijk zijn voor hun ontwikkeling. Eerste op de beklaagdenbank zijn de hormonen. Die verklaren trouwens waarom acne in de puberteit optreedt, een periode van grote hormonale veranderingen. De hormonen in kwestie zijn de androgene of mannelijke hormonen. Ook de vrouwen produceren die, maar in mindere mate. Deze hormonen stimuleren de talgklieren en kunnen er dus toe leiden dat de talgklier verstopt raakt en de bacteriën aan voedsel komen, twee elementen die de vorming van puistjes in de hand werken.

Een andere factor die aan de basis kan liggen van acne is erfelijke aanleg. De invloed hiervan is niet te onderschatten. Er bestaan families met een lange geschiedenis van acne.
Ook het verkeerd of overmatig aanbrengen van cosmetische producten, of afschilfering van de huid (met een overproductie van talg als reactie) kunnen acne veroorzaken, net zoals het gebruik van geneesmiddelen (vooral lithium, corticosteroïden, bereidingen op basis van jodium enz., en bepaalde anticonceptiepillen...).

Gepubliceerd door Muriel Luypaert, schoonheidsjournaliste op 27/06/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Er zijn meerdere soorten acne Geüpdatet op 19/01/2009 - 00h00

Rode vlekken, mee-eters, zwarte of witte puntjes... acne kan onder verschillende vormen voorkomen. Meestal verdwijnt het ongemak aan het einde van de puberteit, al hebben sommige mensen er ook nadien nog last van.

Wat zijn die acnepuistjes eigenlijk? Geüpdatet op 19/02/2008 - 00h00

Er wordt veel over acne gesproken, onder andere over de esthetische gevolgen bij jongeren en over de behandeling, maar er wordt zelden gesproken over de manier waarop acne ontstaat. Hoe komt het dat er zwarte puntjes, alsook rode en witte acnepuistje...

Acne en zwarte puntjes: ik heb puistjes, wat moet ik doen? Gepubliceerd op 18/11/2013 - 10h25

Er bestaan heel wat verzorgingsproducten tegen puistjes. Welke zijn onmisbaar om ze kwijt te raken, ze te camoufleren en weer een mooie huid te krijgen? Welke producten moet u kiezen voor zwarte puntjes en acnepuistjes?

Huid met hindernissen Geüpdatet op 28/08/2007 - 00h00

Uit een recent onderzoek blijkt dat de meeste vrouwen op volwassen leeftijd last hebben van hinderlijke huidonvolkomenheden: verwijde poriën, roodheid, glimmende vlekken, onregelmatige huidkorrel, enz. Acne op jonge leeftijd speelt geen rol bij het o...

Meer artikels