PUBLICITÉ

Acne na de adolescentie: vooral bij vrouwen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 02/01/2008 - 00h00
-A +A

Acne die optreedt na de adolescentie komt vooral voor bij vrouwen na de leeftijd van 25 jaar. Steeds meer vrouwen kampen met dit soort acne en daar hebben ze het soms behoorlijk moeilijk mee.

PUB

De frequentie van laattijdige acne, tussen de leeftijd van 25 en 40 jaar, neemt beetje bij beetje toe. Sommige studies hebben het over een prevalentie van 40% bij volwassenen. Vrouwen kampen er vaker mee dan mannen, de ratio vrouwen/mannen bedraagt 3,2.

Het gaat hier niet noodzakelijk om het voortbestaan van adolescenten-acne op volwassen leeftijd. Ook al is dat het geval bij 60 à 70% van de vrouwen met acne op latere leeftijd, schat men het aantal vrouwen die pas na 25 jaar met de huidaandoening kampen op meer dan 35%. De aandoening blijkt bovendien een familiaal karakter te hebben: 50% van de betrokkenen heeft een ouder die ook aan acne op volwassen leeftijd lijdt of leed.

Een ander kenmerk van acne op latere leeftijd is de licht ernstige vorm ervan in 80% van de gevallen. Daarnaast is het ook een feit dat roken en stress de aandoening verergeren.

Alleen op bepaalde plekken

Bij vrouwen komt acne vooral voor op de wangen en de kin. Buiten het gelaat kunnen de
puistjes ook optreden ter hoogte van de rug en het décolleté. Dat is het geval bij een vierde van de mensen met de aandoening.
In de overgrote meerderheid van de gevallen, wordt er aan de puistjes gepulkt of worden ze uitgeduwd, wat vaak voor littekens zorgt.
Het huidtype van de vrouwen die op latere leeftijd acne krijgen, varieert: een gemengde huid in twee derde van de gevallen, een vette huid bij een derde en een droge huid bij 7% van de vrouwen.

Premenstruele opstoot van acne

De meeste vrouwen (70-78%) hebben een opstoot van acne tijdens de premenstruele fase. De ontstekingsletsels en de puistjes nemen dan met gemiddeld 25% toe.
Het nemen van een anticonceptiepil van het androgene type is een factor die acne bij volwassenen bevordert.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 02/01/2008 - 00h00 Impact médecin, december 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Huid met hindernissen Geüpdatet op 28/08/2007 - 00h00

Uit een recent onderzoek blijkt dat de meeste vrouwen op volwassen leeftijd last hebben van hinderlijke huidonvolkomenheden: verwijde poriën, roodheid, glimmende vlekken, onregelmatige huidkorrel, enz. Acne op jonge leeftijd speelt geen rol bij het o...

Acne bij volwassenen: 41% van de vrouwen Geüpdatet op 28/03/2006 - 00h00

Acne is een erg vaak voorkomende klassieke huidziekte die rond de pubertijd begint en meestal rond de leeftijd van 18-20 jaar verdwijnt. Toch zijn er ook heel wat volwassen vrouwen die aceachtige letsels vertonen die er tijdens de adolescentie niet w...

Acne op latere leeftijd Gepubliceerd op 12/05/2014 - 12h03

Zo’n 80% van de jongeren heeft acne, in al dan niet erge vorm en minder of meer verspreid. Maar ook volwassenen kunnen acnepuistjes hebben. Welke factoren werken acne bij volwassenen precies in de hand?

Acne op volwassen leeftijd: ontmoedigend! Gepubliceerd op 21/09/2016 - 10h19

Acne op volwassen leeftijd is een veelvoorkomende aandoening van de huid . Vrouwen zien erg op tegen deze aandoening. Dat zal niemand verbazen aangezien acne niet alleen onaangenaam is, maar ook nog de neiging heeft om terug te keren. Bovendien kan i...

Meer artikels