Acne die optreedt na de adolescentie komt vooral voor bij vrouwen na de leeftijd van 25 jaar. Steeds meer vrouwen kampen met dit soort acne en daar hebben ze het soms behoorlijk moeilijk mee.

De frequentie van laattijdige acne, tussen de leeftijd van 25 en 40 jaar, neemt beetje bij beetje toe. Sommige studies hebben het over een prevalentie van 40% bij volwassenen. Vrouwen kampen er vaker mee dan mannen, de ratio vrouwen/mannen bedraagt 3,2.
Het gaat hier niet noodzakelijk om het voortbestaan van adolescenten-acne op volwassen leeftijd. Ook al is dat het geval bij 60 à 70% van de vrouwen met acne op latere leeftijd, schat men het aantal vrouwen die pas na 25 jaar met de huidaandoening kampen op meer dan 35%. De aandoening blijkt bovendien een familiaal karakter te hebben: 50% van de betrokkenen heeft een ouder die ook aan acne op volwassen leeftijd lijdt of leed.
Een ander kenmerk van acne op latere leeftijd is de licht ernstige vorm ervan in 80% van de gevallen. Daarnaast is het ook een feit dat roken en stress de aandoening verergeren.
Alleen op bepaalde plekken
Bij vrouwen komt acne vooral voor op de wangen en de kin. Buiten het gelaat kunnen de
puistjes ook optreden ter hoogte van de rug en het décolleté. Dat is het geval bij een vierde van de mensen met de aandoening.
In de overgrote meerderheid van de gevallen, wordt er aan de puistjes gepulkt of worden ze uitgeduwd, wat vaak voor littekens zorgt.
Het huidtype van de vrouwen die op latere leeftijd acne krijgen, varieert: een gemengde huid in twee derde van de gevallen, een vette huid bij een derde en een droge huid bij 7% van de vrouwen.
Premenstruele opstoot van acne
De meeste vrouwen (70-78%) hebben een opstoot van acne tijdens de premenstruele fase. De ontstekingsletsels en de puistjes nemen dan met gemiddeld 25% toe.
Het nemen van een anticonceptiepil van het androgene type is een factor die acne bij volwassenen bevordert.