PUBLICITÉ

Acne in de puberteit: hoe leven met de behandeling?

Gepubliceerd door Dr Magalie Le Bihan, Apotheker op 08/03/2016 - 14h29
-A +A

In de puberteit vinden veel ontregelende veranderingen plaats en is de blik van de andere van cruciaal belang … In die context is het niet altijd makkelijk om rustig te blijven als je acne hebt in het gezicht. Wat zijn de juiste handelingen die jongeren moeten aanleren om op termijn acnepuistjes en littekens te vermijden, wanneer moeten ze naar een dermatoloog voor een behandeling en wat kunnen ze doen om geen complexen te kweken die hun leven vergallen?

PUB

Waarom krijgen pubers acne?

De huidproblemen verschijnen in deze periode door de vele ingrijpende hormonale veranderingen. Die kunnen leiden tot een overmatige productie van talg, overmatige verhoorning van de huid waardoor de poriën verstopt raken, en inflammatoire letsels door overdadige vermeerdering van de bacterie Propionibacterium acnes. Acne is de meest voorkomende huidaandoening: 80% van de puberende jongeren krijgt ermee te maken, bij 20 tot 30% is een medische behandeling nodig. In het gros van de gevallen is acne nochtans onschuldig en verdwijnen de puistjes vanzelf rond de leeftijd van 20 jaar voor jongens en rond 25 jaar voor meisjes.

Eerste goede reflex bij acne: reinig de huid met de juiste producten

“Zodra de eerste puistjes opduiken, moet je ingrijpen!”, zegt dr. Randa Khallouf, dermatoloog in Tours. “De verzorging van acne begint met een goede huidhygiëne en het gebruik van aangepaste reinigingsproducten voor het gezicht. Die zijn te krijgen in de apotheek. Jongeren met acne zouden hun gezicht een tot twee keer per dag moeten reinigen met een reinigingsgel of -lotion - zonder erna te spoelen als hun huid gevoelig is - en daarna een specifiek product voor acne moeten aanbrengen”. Diverse dermocosmetische laboratoria bieden specifieke verzorgingsproducten voor acne aan. Vraag dus raad aan uw apotheker. Om goede resultaten te krijgen, moeten deze producten wel dagelijks worden gebruikt. De resultaten zijn ook pas na twee maanden te zien. Jongeren moeten die specifieke reinigingsproducten voor het gezicht ook tot aan het eind van de puberteit blijven gebruiken. Als de acne verbetert, kunnen ze ze wel geleidelijk aan afbouwen tot ze er definitief mee stoppen.

Bij zware acne: raadpleeg een dermatoloog

Als de acne verergert en er na twee maanden specifieke reinigingsproducten te hebben gebruikt geen enkele verbetering optreedt, of als de acne voor de jongere een echte sociale handicap - een echt complex dus - wordt, is het raadzaam om snel naar een dermatoloog te gaan. Die zal de graad en ernst van de acne vaststellen en samen met de jongere nagaan wat die allemaal op het vlak van gezichtshygiëne doet en nog kan doen. Geval per geval zal de arts dan oplossingen voorstellen. De dermatoloog zal ook een strikte follow-up invoeren om het effect te evalueren van de opgelegde behandelingen.

Welke behandelingen bestaan er voor acne?

De behandeling hangt af van het type acne en hoe erg ze is. Bij matige acne zullen er eventueel producten voor lokaal uitwendig gebruik worden voorgeschreven, bijvoorbeeld middelen op basis van adapaleen, retinoïden of bezoylperoxide. Als de acne erger wordt, is soms een oraal in te nemen geneesmiddel noodzakelijk. Er bestaan twee types van geneesmiddelen: antibiotica (doxycycline en lymecycline) en isotretinoïne (wordt voorgeschreven in een tweede fase). Aanvullend kan eventueel nog een anti-acnesupplement op basis van zink worden genomen. Meestal duurt een acnekuur met een oraal in te nemen middel niet langer dan drie maanden.

Acnemiddelen voor orale inname: voorzorgen en gebruiksaanwijzingen

De antibiotica (doxycycline en lymecycline) moeten tijdens de maaltijd worden ingenomen, liefst ‘s avonds, om het fotosensibiliserend effect van de zon zo klein mogelijk te houden. Om de ongemakken die antibiotica kunnen veroorzaken te beperken, is het raadzaam om tijdens de behandeling gist in te nemen en daarna probiotica om de darmflora te herstellen.

Voor isotretinoïne is de wetgeving omtrent het voorschrijven en de afgifte van het middel heel streng voor jonge meisjes. Er bestaat namelijk een groot risico op misvormingen van de foetus bij inname van de stof tijdens de zwangerschap. Patiëntes die de geslachtsrijpe leeftijd hebben bereikt, moeten maand na maand een controleboekje invullen, in samenwerking met hun dermatoloog en hun apotheker. Eén maand voor het opstarten van de behandeling moet de arts een doeltreffend voorbehoedsmiddel voorschrijven dat de patiënte nog vijf weken na het einde van de behandeling moet blijven nemen.

De meest voorkomende bijwerking van deze middelen tegen acne is een droge huid. “Maar dat is zeker geen reden om met de behandeling te stoppen!”, waarschuwt dr. Khallouf. De jongere kan in dat geval gezichtsproducten gebruiken die beter hydrateren, maar ook voedende sticks voor de lippen, oogdruppels en zachte shampoos die de hoofdhuid ontzien.

Anticonceptiepil tegen acne: een goed of een slecht idee?

Als een meisje vaststelt dat het verschijnen van of de hoeveelheid acnepuistjes samenhangt met haar menstruatiecyclus, zal de dermatoloog eventueel een anticonceptiepil voorschrijven. Die zal de acne verminderen door in te spelen op de productie van bepaalde hormonen. Sommige pillen behoren tot het therapeutisch arsenaal dat artsen gebruiken om acne te verminderen.

Mijd littekens door acne

Het advies van de dermatoloog is klaar en duidelijk: “Nooit aan puistjes prutsen!” Om ze sneller weg te krijgen, kunnen jongeren een speciaal middel tegen puistjes gebruiken in de vorm van een pen of penseel. Die drogen de puistjes uit en doen ze sneller verdwijnen. Wees ook voorzichtig met de zon, want die is verraderlijk: “Het lijkt of de acne door de zon verdwijnt, maar dat is maar schijn. Zodra jongeren niet meer in de zon komen, krijgen ze meestal een acne-opstoot“, aldus dr. Khallouf. Hou er ook rekening mee dat de acnebehandeling irriterend kan zijn voor de huid en ze zelfs lichtgevoelig kan maken. Neem dus geen enkele risico en gebruik bij het minste straaltje zon een sunblock (factor 50 en meer). Er zijn nu ook specifieke producten met niet vette texturen te krijgen in de apotheek.

Gepubliceerd door Dr Magalie Le Bihan, Apotheker op 08/03/2016 - 14h29

Le conseil associé à une demande spontanée, 3e editie, van Fabiole Moreddu.

Naar aanleiding van een interview met dr. Randa Khallouf, dermatoloog in Tours.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Acne op volwassen leeftijd: ontmoedigend! Gepubliceerd op 21/09/2016 - 10h19

Acne op volwassen leeftijd is een veelvoorkomende aandoening van de huid . Vrouwen zien erg op tegen deze aandoening. Dat zal niemand verbazen aangezien acne niet alleen onaangenaam is, maar ook nog de neiging heeft om terug te keren. Bovendien kan i...

Acne en zwarte puntjes: ik heb puistjes, wat moet ik doen? Gepubliceerd op 18/11/2013 - 10h25

Er bestaan heel wat verzorgingsproducten tegen puistjes. Welke zijn onmisbaar om ze kwijt te raken, ze te camoufleren en weer een mooie huid te krijgen? Welke producten moet u kiezen voor zwarte puntjes en acnepuistjes?

Opgepast voor een verergering van acne na blootstelling aan de zon Gepubliceerd op 28/07/2016 - 15h33

Het klopt gedeeltelijk dat acne verbetert als de zon schijnt. Dat komt omdat de UV-straling de ontsteking tegengaat, waardoor de puistjes uitdrogen. Maar later keert de situatie zich helaas om en volgt er een fase waarin de acne verergert. Gelukkig i...

Tien gangbare opvattingen over acne Geüpdatet op 19/04/2011 - 10h48

Acne komt heel veel voor bij jonge mensen. Acnepuistjes - soms zijn ze meer, soms minder uitgesproken - kunnen het leven van onze jeugd grondig vergallen. Maar er bestaan heel wat fabeltjes rond. Kunt u feiten en fictie onderscheiden?

Meer artikels