PUBLICITÉ

Acne: hoe behandelen?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 09/10/2007 - 00h00
-A +A

Gemiddeld duikt acne op rond de leeftijd van de 12 jaar bij meisjes en 13 jaar bij jongens, om meestal te verdwijnen rond de leeftijd van 19 jaar. Maar acne zorgt wel voor heel adolescentenellende . Het goede nieuws is dat er doeltreffende en specifieke behandelingen zijn. Ze zorgen niet voor definitieve genezing, maar ze doen de huid er wel merkelijk beter uitzien.

PUB

Huid en acne

Acne juvenilis is de meest voorkomende vorm van acne en treft ongeveer 80% van alle adolescenten. In 90% van de gevallen verdwijnt de acne spontaan rond de leeftijd van 19 jaar, zonder littekens na te laten.
De aandoening is te wijten aan hormonale veranderingen: in de puberteit neemt de talgproductie toe. De productie hangt af van de androgenen (mannelijke seksuele hormonen) en de oestrogenen (de vrouwelijke seksuele hormonen) die aangemaakt worden door de bijnierklier en de testikels of ovaria.

De talg (een vette substantie die afgescheiden wordt door de talgklieren van de huid) stapelt zich op en dat gaat gepaard met hyperkeratose (hypersecretie van keratine) en de proliferatie van bacteriën. Daardoor ontstaat een ontsteking van de talgfollikels wat tot open mee-eters (zwarte puntjes) en gesloten mee-eters (micro-cysten), witte puntjes, papeltjes en knobbeltjes kan leiden.
Acne treedt vooral op op plekken met een hoge concentratie aan talgklieren, het gelaat, de hals, de borst en de rug.

Lokale behandelingen

Gel, crème, lotion, zalf, zeep, mousse, wastablet, het zijn allemaal middeltjes die rechtstreeks op de huid worden aangebracht. De huid moet dan wel schoon en droog zijn. De keuze van een middel moet in functie van het huidtype gemaakt worden.
In het algemeen zijn deze behandelingen aangewezen bij minder ernstige tot matige vormen van acne of in combinatie met een orale behandeling.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 09/10/2007 - 00h00 Gemiddeld duikt acne op rond de leeftijd van de 12 jaar bij meisjes en 13 jaar bij jongens, om meestal te verdwijnen rond de leeftijd van 19 jaar. Maar acne zorgt wel voor heel adolescentenellende . Het goede nieuws is dat er doeltreffende en specifieke behandelingen zijn. Ze zorgen niet voor definitieve genezing, maar ze doen de huid er wel merkelijk beter uitzien. 'Acné, des conseils pour votre quotidien', Olivier Chosidow et Brigitte Dréno, Editions John Libbey Eurotext, collection Dialogue Médecin-Malade.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Er zijn meerdere soorten acne Geüpdatet op 19/01/2009 - 00h00

Rode vlekken, mee-eters, zwarte of witte puntjes... acne kan onder verschillende vormen voorkomen. Meestal verdwijnt het ongemak aan het einde van de puberteit, al hebben sommige mensen er ook nadien nog last van.

Acne en zwarte puntjes: ik heb puistjes, wat moet ik doen? Gepubliceerd op 18/11/2013 - 10h25

Er bestaan heel wat verzorgingsproducten tegen puistjes. Welke zijn onmisbaar om ze kwijt te raken, ze te camoufleren en weer een mooie huid te krijgen? Welke producten moet u kiezen voor zwarte puntjes en acnepuistjes?

Acne : wanneer met geneesmiddelen beginnen ? Geüpdatet op 26/04/2013 - 18h05

Als puistjes uw leven vergallen en de gebruikelijke tips en aanpak geen beterschap brengen, moet u naar de dokter . Welke geneesmiddelen voor welk type acne schrijft de huisarts of dermatoloog voor ? En wat zijn de voorzorgsmaatregelen en contra-indi...

Meer artikels