Acne en gelaatsreiniging: wat is de ideale frequentie?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 28/11/2006 - 00h00
-A +A

Men zegt vaak dat mensen met acne die hun gezicht te vaak wassen, nog meer last zullen krijgen. Maar adolescenten die aan acne lijden, hebben precies de neiging om hun gelaat een paar keer per dag te reinigen om zich beter te voelen en om er beter uit te zien. Maar is dat wel zo'n goed idee?

PUB

Acne: pijnlijk en hinderlijk

Veel adolescenten met acne wassen vaak hun gelaat in de hoop dat ze zo sneller van de kwaal verlost zullen zijn. Maar dermatologen hebben dan weer de neiging om die gewoonte af te remmen omdat een te ver doorgedreven hygiëne de huid kan schaden. Wie heeft het bij het goede eind?

Een team van onderzoekers biedt een duidelijk antwoord op die vraag. Het risico op het verergeren van acne werd onderzocht bij een groep adolescenten. Daarbij werd rekening gehouden met het aantal keren dat ze hun huid verzorgden.
De adolescenten werden verdeeld in drie groepen die gedurende acht weken één keer, twee keer of vier keer per dag hun gelaat reinigden.

Vaak reinigen: niet aan te raden in geval van acne

In het algemeen besluiten de auteurs dat er geen verschil kan vastgesteld worden wat de evolutie van de acne betreft, of men het gelaat nu een, twee of vier keer per dag reinigt. Een kleine verbetering van de ontstekingsletsels werd wel opgemerkt bij de groep adolescenten die hun gelaat twee maal daags schoonmaakten.

Deze onderzoeksresultaten moeten nog bevestigd worden door meer onderzoek, maar toch kan men nu al stellen dat het veelvuldig wassen van het gelaat de acne niet doet toenemen. Het is dus niet nodig om adolescenten af te raden om hun gelaat een aantal keren per dag te reinigen. Vooral niet omdat het schoonmaken een gevoel van welzijn verschaft dat ook zichtbaar is!

Het is belangrijk dat het gelaat minstens een keer per dag gereinigd wordt, om onzuiverheden te verwijderen, maar in geval van acne is het belangrijk dat geschikte reinigingsproducten gebruikt worden, producten die de huid niet irriteren.
Zeeptabletten die veel schuim maken -en meestal goedkoop zijn- kunnen beter vermeden worden omdat ze het beschermend vetlaagje van de huid aantasten en de huid uitdrogen.
De meest geschikte reinigingsproducten voor het gelaat zijn dermatologische tabletten, reinigingsmelk (na het aanbrengen moet het gelaat gespoeld worden met water) en reinigingsgels.

Ook belangrijk is dat men de huid niet schoonwrijft met een washandje of een handdoek.
Afdrogen doet u door de huid voorzichtig droog te doppen.

Wat cosmetica betreft (hydraterende crèmes, make-up) moet de voorkeur uitgaan naar producten met de vermelding 'niet comedogeen'.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 28/11/2006 - 00h00 Choi J.M. et coll., Pediatr. Dermatol., 23 : 421-27, 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Huid met hindernissen Geüpdatet op 28/08/2007 - 00h00

Uit een recent onderzoek blijkt dat de meeste vrouwen op volwassen leeftijd last hebben van hinderlijke huidonvolkomenheden: verwijde poriën, roodheid, glimmende vlekken, onregelmatige huidkorrel, enz. Acne op jonge leeftijd speelt geen rol bij het o...

Acne : wanneer met geneesmiddelen beginnen ? Geüpdatet op 26/04/2013 - 18h05

Als puistjes uw leven vergallen en de gebruikelijke tips en aanpak geen beterschap brengen, moet u naar de dokter . Welke geneesmiddelen voor welk type acne schrijft de huisarts of dermatoloog voor ? En wat zijn de voorzorgsmaatregelen en contra-indi...

Acne in de puberteit: hoe leven met de behandeling? Geüpdatet op 08/03/2016 - 14h29

In de puberteit vinden veel ontregelende veranderingen plaats en is de blik van de andere van cruciaal belang … In die context is het niet altijd makkelijk om rustig te blijven als je acne hebt in het gezicht. Wat zijn de juiste handelingen die jonge...

Tien gangbare opvattingen over acne Geüpdatet op 19/04/2011 - 10h48

Acne komt heel veel voor bij jonge mensen. Acnepuistjes - soms zijn ze meer, soms minder uitgesproken - kunnen het leven van onze jeugd grondig vergallen. Maar er bestaan heel wat fabeltjes rond. Kunt u feiten en fictie onderscheiden?

Meer artikels