PUBLICITÉ

Achter een depressie gaat soms diabetes schuil...

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 04/09/2007 - 00h00
-A +A

Oudere mensen die depressief zijn lopen meer risico om diabetes te krijgen. Deze relatie bewijst eens te meer hoe belangrijk het is dat een depressie herkend en behandeld wordt.

PUB

Depressie en diabetes: wat is het verband?

Uit de studie blijkt dat de symptomen van een depressie het risico doen stijgen om diabetes van het type 2 te ontwikkelen. De onderzoekers kwamen tot die conclusie na een enquête van een groep 65-plussers. De deelnemers kregen tussen 1989 en 1999 jaarlijks een vragenlijst voorgelegd. Aan de hand van de vragen hoopten de onderzoekers dan de aard en de intensiteit van de symptomen van depressie te beschrijven (de graad van depressie).

Depressies verhogen het risico op diabetes

Aan het begin van het onderzoek had geen van de deelnemers diabetes. Tien jaar later kampten 234 van de 4700 ondervraagden er wel mee. De onderzoekers stelden ook vast dat het aantal mensen dat diabetes had gekregen hoger lag bij diegenen die de meest uitgesproken tekenen van een depressie vertoonden.
Het relatieve risico om diabetes te krijgen ligt 50 tot 60% hoger bij mensen die symptomen van een depressie vertonen.

Welk mechanisme beide ziektes verbindt is nog niet bekend. Eén hypothese is alvast dat ontstekingen, een fenomeen dat in beide ziekten voorkomt, een rol zouden spelen.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 04/09/2007 - 00h00

Carnethon M.R. et coll., Arch. Int. Med., 167 (8) : 802-7, 2007.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Diabetes en depressie: het verband tussen beide ziekten Gepubliceerd op 15/05/2012 - 11h49

Diabetes en depressie zijn twee veelvoorkomende ziekten, die ook vaak samen voorkomen bij eenzelfde persoon. Een Amerikaanse studie uitgevoerd bij duizenden vrouwen, toonde onlangs aan dat wie aan diabetes lijdt een verhoogd risico loopt op depressie...

Diabetes en depressie Geüpdatet op 27/07/2004 - 00h00

Mensen met diabetes hebben tweemaal zo veel kans om een depressie te krijgen als mensen zonder diabetes. Vooral diabetespatiënten met complicaties aan de ogen, zenuwen en hart of bloedvaten lopen een extra risico.

Meer artikels