PUBLICITÉ

Achter depressie gaat soms een schildklierstoornis schuil

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/12/2016 - 08h19
-A +A

De werking van ons zenuwstelsel hangt nauw samen met onze schildklier. Onze schildklier beïnvloedt alle niveaus van ons lichaam, ook onze hersenen. Achter angst of neerslachtigheid bijvoorbeeld kan een schildklierstoornis schuilgaan.

PUB

De rol van de schildklierhormonen

De schildklierhormonen werken op het niveau van de hersenen. Ze regelen de werking van de cellen van ons centraal zenuwstelsel, en meer bepaald de cellen die serotonine produceren, een neurotransmitter die onze stemming en onze geestesgesteldheid bepaalt.
Datzelfde hormoon speelt ook een rol bij depressies. Opvallend is dat 40% van de mensen met een te sterke werking van de schildklier een neiging tot depressie heeft. Een gebrekkige (te zwakke) werking van de schildklier zou het risico op andere stemmingsstoornissen dan weer verzevenvoudigen.
De werking van de schildklier heeft zowel een invloed op de hersenfuncties die onze stemming regelen, op de zones in onze hersenen die gelinkt zijn met angst en depressie en op diverse hogere functies als op onze geestelijke ontwikkeling (geheugen, redeneren, concentratie,...).
Het vaststellen van een verstoorde werking van de schildklier en de behandeling ervan kan er dus eventueel voor zorgen dat depressie of een andere stemmingsstoornis, of een psychisch probleem verholpen wordt.

Welke symptomen wijzen mogelijk op een overmatige werking van de schildklier ?

  • Angst, spanning 
  • Emotionele labiliteit.
  • Prikkelbaarheid, ongeduld.
  • Makkelijk afgeleid zijn.
  • Supergevoelig voor lawaai.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 09/03/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 27/12/2016 - 08h19

"Le bouclier du bien-être", dr. Laccourreye, Weyner en Clerc, uitgeverij de Fallois.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Sleutelperiodes voor schildklierstoornissen Geüpdatet op 30/10/2007 - 00h00

De schildklier speelt een belangrijke rol in onze gezondheid. Stoornissen in de werking van de schildklier kunnen op elke leeftijd voorkomen, maar vooral bij de geboorte met de zogeheten aangeboren hypothyroïdie (wat ook systematisch onderzocht wordt...

10% van de bevolking heeft schildklierproblemen! Geüpdatet op 11/10/2005 - 00h00

Vermoeidheid of hyperactiviteit, neerslachtigheid of nervositeit, verminderde libido, gewichtsschommelingen, … : misschien ligt het wel aan de verminderde of verhoogde werking van de schildklier. Daaraan denken, maakt een snelle diagnose en een aange...

Meer artikels