PUBLICITÉ

Aarsmade

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Bij de mens, vooral bij kinderen, in de darmen voorkomend klein, witachtig wormpje, dat rond de anale opening eitjes afzet en vooral bij het slapengaan jeuk veroorzaakt.

Aarsmaden zien er uit als kleine witte draadjes die men in de ontlasting en rondom de anus kan zien bewegen. Het enige verschijnsel dat ze geven is jeuk om de anus, die veroorzaakt wordt door de wijfjes die uit de endeldarm naar buiten kruipen om eieren te leggen; het kriebelen kan aanleiding geven tot bedplassen.
Een enkele dosis van het juiste geneesmiddel kan al voldoende zijn om de wormen af te drijven. Wel moeten alle gezinsleden het geneesmiddel innemen en niet alleen het kind, anders blijven de eieren of wormpjes van de een op de ander overgaan.

Verder moeten er maatregelen worden genomen om de zelfinfectie tegen te gaan: houd de nagels van het kind zo kort mogelijk zodat er minder goed eitjes onder kunnen komen.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Enterobiase Geüpdatet op 01/04/2003 - 00h00

Wat is er banaler dan een kind met wormpjes? Toch veroorzaakt deze parasieteninfectie veel ongemak. De diagnose is eenvoudig, de behandeling is dat veel minder. Naast geneesmiddelentherapie is ook een goede hygiëne belangrijk.

Wormen: een kwestie van hygiëne? Gepubliceerd op 24/02/2017 - 15h14

Darmwormen zijn parasieten die zich in ons spijsverteringsstelsel nestelen en er leven ten koste van ons lichaam. Wat zijn de meest voorkomende darmwormen? Hoe raken we besmet? Waarom is hygiëne de belangrijkste voorzorgsmaatregel om geen wormen te k...

Meer artikels