PUBLICITÉ

Aarskloven: felle en ernstig te nemen pijn!

Geüpdatet door Marion Garteiser, journaliste santé op 13/10/2015 - 12h48
-A +A

Aarskloven of anale fissuren zijn niet zo zeldzaam en ook niet gevaarlijk.
Maar deze wondjes in de anus geven heel veel ongemakken en moeten snel behandeld worden, ook al is het niet vanzelfsprekend om het onderwerp aan te kaarten bij de huisarts.

PUB

De symptomen van een aarskloof

Het allereerste symptoom is pijn en die verloopt in drie stappen:

  • Een soms heel felle pijn tijdens de stoelgang.
  • De pijn wordt daarna enkele minuten minder.
  • Daarna steekt hij weer de kop op, soms voor meerdere uren.

Het kan ook gebeuren dat een aarskloof bloedt. In dat geval is er wat bloed te zien op het toiletpapier of in het toilet.

Hoe is het onderscheid met aambeien te maken?
De symptomen lijken wat op elkaar, maar bij aarskloven is de pijn heviger.

Wat is er aan de hand?

De huid van de anus is beschadigd en er heeft zich een oppervlakkig sneetje gevormd. Die wonde is niet erg groot, meestal een tot twee centimeter, maar wel pijnlijk.

In de meeste gevallen ontstaan aarskloven achteraan in de anusstreek, soms ook vooraan (vaker bij vrouwen).

De oorzaken van aarskloven zijn nog niet helemaal duidelijk. Soms wordt het kloofje gewoon veroorzaakt door een wonde, bijvoorbeeld als de stoelgang erg hard is als gevolg van constipatie. Het is bekend dat de meeste mensen die last hebben van aarskloven hun anusspieren meer opspannen dan andere, en dat ook in rusttoestand. Die permanente spanning vermindert de bloedtoevoer naar de anuszone, waardoor de huid niet kan genezen en er makkelijker kloofjes ontstaan.

Aarskloven: wat moet u doen?

Het eerste wat u moet doen als u pijn in de anus hebt, is naar de dokter gaan. Het is zeker niet makkelijk om over zo’n intieme plek te praten, maar anderzijds komt het fenomeen heel veel voor. In België hebben 20.000 mensen last van aarskloven. Misschien maakt dat besef het makkelijker om erover te praten. Aarskloven zijn na aambeien trouwens de belangrijkste reden waarom mensen naar een darmspecialist gaan.

Bloedingen en pijn bij de stoelgang kunnen bovendien op iets anders wijzen, bijvoorbeeld op een ziekte en sommige ziektes zijn minder onschuldig. Het is dus belangrijk dat u zich snel en juist laat behandelen.

Hoe worden aarskloven behandeld?

  • Het eerste wat moet gebeuren, is de darmtransit opnieuw op gang krijgen om constipatie te voorkomen en het ontlasten minder moeizaam te maken. Dat kan eventueel met een laxerend middel, maar nog belangrijker is dat u uw voeding aanpast om zo een betere darmtransit te bekomen.
  • Vaak worden ontstekingsremmende zalven of glijmiddelen gebruikt om het uitscheiden van de stoelgang te vergemakkelijken.
  • Ook pijnstillers worden soms gebruikt om constipatie als gevolg van de pijn te voorkomen. Patiënten durven uit angst voor de pijn soms niet naar het toilet en stellen de ontlasting uit, waardoor de stoelgang harder wordt. Zo komen ze in een vicieuze cirkel terecht.
  • Bij ernstige of chronische aarskloven kan het nuttig zijn om iets te doen aan de spierverkramping die de oorzaak van de kloven is. Dat kan met een zalf of met injecties.

Chirurgen kunnen een aarskloof ook opereren om de aangetaste huid weg te halen. Deze operatie is vaak efficiënt, maar mag niet te pas en te onpas worden uitgevoerd. Wonden in deze zone herstellen zich maar moeizaam.

Initialement publié par Marion Garteiser, journaliste santé le 10/10/2014 - 12h53 et mis à jour par Marion Garteiser, journaliste santé le 13/10/2015 - 12h48

Société Nationale Française de Gastro-Entérologie.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Aambeien: blijf er niet mee zitten! Gepubliceerd op 10/02/2017 - 14h01

Aambeien zijn eigenlijk spataders (abnormale en blijvende verwijdingen van de aders), maar dan specifiek in de streek rond de anus. Veel mensen hebben er last van. Ze kunnen zeer hinderlijk en pijnlijk zijn en gaan vaak gepaard met bloedingen. Aambei...

Meer artikels