PUBLICITÉ

Aardnotenallergie: geen peanuts!

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/11/2004 - 00h00
-A +A

Het aantal aardnotenallergieën neemt in West-Europa nog altijd toe, vooral bij kinderen. Waakzaamheid is geboden, want aardnoten zijn terug te vinden in heel wat voedingsproducten. Er is maar één oplossing voor de allergiepatiënt: ze volledig bannen uit zijn voeding.

PUB

Pinda's

De aardnoot is een jaarlijks bloeiende peulvrucht (die tot de familie van de erwten en bonen behoort) die gekweekt wordt in de warme landen en waarvan de korrel, de pindanoot, verwerkt wordt als oliebron in de voeding of na branding verwerkt wordt in meel, pasta enz. Aardnootallergie is de op één na meest voorkomende voedselallergie bij kinderen onder de drie jaar, vóór koemelkallergie en na eiallergie. Ze is zelfs de meest frequente allergie na drie jaar en blijft meestal bestaan in de volwassenheid.

Drie soorten symptomen

Een allergie is een abnormale en specifieke reactie van het immuunsysteem bij contact met een vreemde stof (een allergeen), die bij de meesten geen klachten veroorzaakt. Een allergie kan pas ontstaan nadat er een eerste contact is geweest tussen het allergeen en het organisme van de persoon in kwestie, dat antilichamen begint te produceren. Dit eerste contact wordt sensibilisatie genoemd en blijft meestal onopgemerkt. Een allergische reactie ontstaat eventueel bij een nieuw contact tussen het allergeen en het afweersysteem. Er bestaan drie soorten symptomen: ademhalingssymptomen (astma, ademhalingsmoeilijkheden), huidsymptomen (netelroos, rode uitslag, gezwollen gezicht) en spijsverteringssymptomen (braken en buikpijn). In sommige gevallen kan een algemene reactie, een zogenaamde anafylactische shock, optreden die snel behandeld moet worden omdat ze dodelijk kan zijn. Aarzel in dat geval niet om de 100 of de 112 te bellen.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/11/2004 - 00h00 Brochure "Mon allergie à l'arachide: c'est pas compliqué!" ('Mijn aardnotenallergie: 't is eenvoudig!'), Fondation pour la prévention des allergies (Stichting voor allergiepreventie), november 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Voedselallergie: opgelet voor verzorgingsproducten! Geüpdatet op 11/05/2004 - 00h00

Bij allergische kinderen is het vaak niet voldoende om het voedselallergeen in kwestie te bannen. En met reden, want deze allergenen houden zich ook schuil in lotions en andere reinigingscrèmes. We denken hier in de eerste plaats aan zachte amandelol...

Koemelkallergie: diagnose en behandeling Geüpdatet op 19/04/2005 - 00h00

Allergie voor de proteïnen van koemelk is de meest voorkomende voedselallergie. 2 tot 3% van de kinderen jonger dan een jaar lijden eraan, maar dit cijfer ligt lager dan de werkelijke incidentie omdat het probleem soms moeilijk kan worden gediagnosti...

Meer artikels