PUBLICITÉ

Aardappelen: ontzeg ze u vooral niet!

Geüpdatet door Paule Neyrat, diëtiste op 16/02/2015 - 17h28
-A +A

Waarom u zich aardappelen niet moet ontzeggen?

Omdat het een goedkope groente is die op honderden manieren kan bereid worden. U kunt er dus heel veel afwisseling mee in uw menu’s brengen. En de koolhydraten erin zorgen voor een evenwichtige voeding zodat u niets tekort komt.

En neen, van aardappelen verdikt u niet!

PUB

Waar komt de aardappel vandaan?

Uit de Peruviaanse en Columbiaanse Andes en uit Chili! Ze werd in de 16e eeuw ontdekt door drie ontdekkingsreizigers. Pizzaro nam ze van Peru mee naar Spanje, John Hawkins voerde ze van Colombia in Ierland in en Francis Drake bracht ze van Virginia mee naar Engeland.

In de 17e eeuw breidde de aardappelteelt zich geleidelijk aan uit in Noord-Europa, maar het ging moeizaam. De aardappel had namelijk een kwalijke reputatie. Je zou er gek van worden!
In de loop van de 18e eeuw veroverde de aardappel ook Zuid-Europa, het noorden van Afrika, Australië en India.

In de 19e  eeuw uiteindelijk werd het een universele groente. De aardappel werd nu ook in Japan en China gekweekt. China is vandaag trouwens de belangrijkste producent van aardappelen, gevolgd door India en Rusland.

Elk jaar worden er wereldwijd bijna 350 miljoen ton aardappelen geproduceerd, België is goed voor 3,6 miljoen ton.

Iedereen eet nu dus aardappelen, over de hele wereld.

Maar er bestaan heel wat variëteiten van aardappelen. Het is dus niet altijd makkelijk om in dat wereldje wegwijs te raken.

De courante consumptieaardappelen

Ze worden ook wel bewaaraardappelen genoemd.

Ze zijn langwerpig en vrij regelmatig van vorm. Ze zijn in de winkel te vinden van de herfst tot het voorjaar.

Enkele namen: Agria (geel vruchtvlees), Bintje (de beroemde Bintjes van de Belgische frieten), Estima (komt vrij weinig voor), Monalisa (een van de beste, de variëteit wordt vooral in Zuid-Frankrijk geteeld), Merville (een variëteit van Bintje die in Noord-Frankrijk wordt geteeld en een BGA heeft (beschermde geografische aanduiding), Samba (licht koperkleurig vruchtvlees) en Urgenta (ook nogal zeldzaam en rood).

Het vruchtvlees van deze aardappelen valt vrij makkelijk uiteen. Ze zijn onder meer erg geschikt voor puree.

Initialement publié par Paule Neyrat, diëtiste le 25/03/2013 - 15h26 et mis à jour par Paule Neyrat, diëtiste le 16/02/2015 - 17h28
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Op het menu: aardappelen Geüpdatet op 12/03/2003 - 00h00

De aardappel is wellicht de populairste telg van de nachtschadefamilie. Wie lust er nu geen aardappelen? Hij wordt vaak ten onrechte als ongezond bestempeld: alleen frietjes en chips zijn dodelijk (op het vlak van calorieën althans).

Op het menu: tomaten Geüpdatet op 23/07/2002 - 00h00

De plant en de vrucht dragen dezelfde naam. Men plant een tomatenplant om tomaten te oogsten. De kans is groot dat die tomaten beter zijn dan de tomaten die u in de winkel koopt. De tomaat is een vrucht (inderdaad!), die tijdens de evolutie van de la...

Lang leve de aardappel! Geüpdatet op 17/06/2003 - 00h00

De aardappel is hét inlands product bij uitstek. We verorberen er gemiddeld 2 kg per week van, d.w.z. ongeveer 100 kg per jaar! De typisch Belgische aardappel heeft evenwel andere troeven dan de friet...

2008, het jaar van de aardappel Geüpdatet op 29/01/2008 - 00h00

De Verenigde Naties hebben 2008 uitgeroepen tot Internationaal jaar van de aardappel. Dat gebeurde op vraag van de wereldvoedselorganisatie FAO (Food and Agriculture Organisation) die de aardappel erkent als basisvoedsel voor de wereldbevolking. Een...

Meer artikels