PUBLICITÉ

Aanvullende onderzoeken bij vruchtbaarheidsproblemen: waarvoor dienen ze en hoe zijn ze te interpreteren

Gepubliceerd door Dr Cécile Malartic, verloskundige op 01/11/2011 - 11h54
-A +A

Het uitvoeren van bijkomende onderzoeken bij vruchtbaarheidsproblemen is voor de partners niet altijd makkelijk. Ze kunnen overkomen als een inmenging in de relatie en ook het belang ervan is niet altijd duidelijk. Het is dus belangrijk dat partners begrijpen waarom deze onderzoeken nuttig zijn en hoe ze die zo goed mogelijk kunnen uitvoeren. Dat bespaart nodeloze herhalingen.

PUB

1. De temperatuurcurve

Hoe uitvoeren

De temperatuur wordt elke ochtend bij het wakker worden gemeten (het moet niet per se op een vast tijdstip), altijd op dezelfde manier (rectaal (in de anus) of onder de oksels) en met dezelfde thermometer. De temperatuur wordt in een grafiek genoteerd die de arts aan de patiënte geeft. Die schrijft daarin bepaalde bijzonderheden in haar cyclus (bloedingen, geslachtsgemeenschap, koorts, medicatie, verkoudheid…). De curve moet worden uitgevoerd over een of twee menstruatiecyclussen.

Interpretatie van een normale curve

De curve is op te splitsen in twee delen. De eerste dagen blijft de temperatuur stabiel en vlak, wat overeenkomt met het eerste deel van de cyclus (de cyclus begint de eerste dag van de maandstonden). Dat blijft zo tot aan de eisprong. De dag na de eisprong maakt de temperatuur een sprong (meestal twee of drie tienden van een graad), een gevolg van het door het gele lichaampje afgescheiden progesteron. Deze stijging houdt aan tot aan de volgende maandstonden en vormt een tweede horizontale temperatuurlijn. De dag van de eisprong kan dus achteraf op de curve worden teruggevonden door het laagste punt te zoeken dat aan de temperatuurstijging voorafgaat.

Abnormale curves

 • Bij een anovulatie. Dan wordt er geen progesteron afgescheiden waardoor er geen eisprong is en er ook geen zichtbare temperatuurstijging is.

 • Bij een abnormale eisprong als gevolg van een te lage productie door het gele lichaampje, zal de tweede temperatuurlijn van slechte kwaliteit zijn.

 • Als de temperatuurstijging meer dan16 dagen aanhoudt, is er een zwangerschap.2. Het spermogram

Hoe uitvoeren

Het verzamelen gebeurt in het lab door de patiënt zelf via masturbatie. Het sperma wordt meteen daarna onderzocht door biologen. De beste resultaten worden verkregen na een onthoudingsperiode van drie tot vijf dagen.

Interpretatie van een normaal spermogram

 • Volume van het ejaculaat: tussen 2 en 5 ml.

 • Concentratie: 25 tot 200 miljoen/ml spermatozoïden.

 • Mobiliteit: 50 tot 60% mobiele vormen tijdens het eerste uur.

 • Uitzicht: minder dan 50% abnormale of onvolgroeide vormen.

 • Normale zuurgraad: pH tussen 7,2 en 7,8.

Abnormale uitslagen

 • Men spreekt van oligospermie bij een concentratie van minder dan 20 miljoen/cm³.

 • Men spreekt van azoospermie bij een concentratie van minder dan 10 miljoen /cm³.

 • Men spreekt van asthenospermie als het aantal mobiele spermatozoïden lager ligt dan 60%.

 • Men spreekt van teratospermie als meer dan de helft van de spermatozoïden abnormaal is.

De kwaliteit van het sperma verschilt in de loop van de tijd vaak bij een en dezelfde man. Eén enkel abnormaal spermogram volstaat dan ook niet om een pathologie bij de man vast te stellen. Het onderzoek zal na drie maanden moeten worden overgedaan.Gepubliceerd door Dr Cécile Malartic, verloskundige op 01/11/2011 - 11h54
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ