PUBLICITÉ

Aanvullend bètacaroteen nemen werkt tegen zonnebrand

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/08/2014 - 17h13
-A +A

Meer en meer onderzoeken suggereren dat sommige micronutriënten een belangrijke beschermende rol spelen voor de huid.

De doeltreffendheid van het nemen van voedingssupplementen staat nog ter discussie, maar recente gegevens over bètacaroteen ondersteunen zijn preventieve rol tegen zonnebrand.

PUB

Bètacaroteen, natuurlijk en waardevol

Bètacaroteen, dat afgeleid is van het Franse woord voor wortel 'carotte', is een carotenoïde, ook wel provitamine A of de precursor van vitamine A genoemd.

Het is een natuurlijk pigment dat voorkomt uit planten en dat verantwoordelijk is voor de kleur van talrijke soorten groenten en fruit, onder andere die met een gele of oranje kleur (wortelen, abrikozen, mango's, sommige pompoenen…). Sommige groene gewassen of planten bevatten ook bètacaroteen (sla, peterselie, bieslook, spinazie, zuring, groene kool…).

Omwille van zijn sterke eigenschappen als antioxidant, wordt bètacaroteen met veel aandacht bestudeerd in domeinen als kankerpreventie, cardiovasculaire aandoeningen en ook al wat betrekking heeft op de ogen en de huid.

De zon verbrandt het bètacaroteen

Bij de mens leidt blootstelling aan de zon trouwens tot een verminderde concentratie van bètacaroteen in het bloed en in de huid.

Verschillende onderzoeken hebben al geprobeerd het effect van bètacaroteen te meten op het ontstaan van erytheem of het krijgen van zonnebrand.

Vaak waren de resultaten tegenstrijdig, maar een team Duitse onderzoekers liet zich onlangs vrij positief uit over het nut van bètacaroteen. In hun overzicht van de literatuur, hebben ze zich vooral toegespitst op de invloed van bètacaroteensuppletie, dus een aanvullende inname van provitamine A, op de bescherming tegen zonnestralen.

Hun waarnemingen brengen enerzijds aan het licht dat bètacaroteensuppletie een doeltreffende bescherming biedt tegen zonnebrand en anderzijds dat de duur van de suppletie van zeer groot belang is voor de doeltreffendheid van de behandeling.

Initialement publié par Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige le 24/06/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 10/08/2014 - 17h13

Köpcke W, Krutmann J. 2008. Photochemistry and Photobiology

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Blootstelling aan de zon: een goed voorbereide huid Gepubliceerd op 12/05/2017 - 10h15

De zon mag dan wel uitstekend zijn voor onze gemoedsgesteldheid, ze is niet altijd even liefdevol voor onze huid. Om deze voor te bereiden op een slimme blootstelling aan de zon, geven we u twee tips: pas uw voedingsgewoonten aan en... verwen uzelf!

Veilig bruinen Gepubliceerd op 07/08/2012 - 11h14

Bruinen kan, als u uw voorzorgen neemt. De voornaamste risico's van de UV-stralen zijn zonnebrand , veroudering van de huid en, op lange termijn, een verhoogde kans op huid kanker . Maar als u een aantal veiligheidsregels in acht neemt, kunt u met ee...

Nieuws onder de zon ... Geüpdatet op 22/04/2003 - 00h00

De zon is tegelijk bron van leven en vijand van onze huid. Het is belangrijk dat in te zien. Ziehier een bondige gids voor vakantiegangers… en anderen! Kwestie van op een verstandige manier te bruinen…

Meer artikels