PUBLICITÉ

De aanslagen van 11 september: onuitwisbare psychologische gevolgen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Danielle Pickman op 17/09/2002 - 00h00
-A +A

Eén jaar na de aanslagen van 11 september werden de resultaten gepubliceerd van een wetenschappelijke studie over het trauma dat een hele generatie kinderen heeft ondergaan.

PUB

Getekend voor het leven

Op het Wereldcongres voor Psychiatrie dat in Yokohama (Japan) werd gehouden, werd een balans opgemaakt van de psychologische gevolgen van de aanslagen van 11 september.Volgens een wetenschappelijke studie uitgevoerd bij 8.300 kinderen en adolescenten van 9 tot 18 jaar is de geestelijke gezondheid van duizenden New Yorkse jongeren aangetast, wat onder meer tot uiting komt in ernstiger gevallen van depressie en alcoholisme.De kinderen van wie een naast familielid ontsnapt is aan de instorting van de torens of die, erger nog, een naast familielid bij de aanslag hebben verloren, hadden 6 maanden later nog een beeld en een ervaring die ze hun hele leven lang zullen meedragen. De psychologische gevolgen kunnen worden ingedeeld in 8 vormen van geestesziekten die bij die kinderen frequenter voorkwamen dan in de algemene bevolking, met name depressie, posttraumatische stress, alcoholisme, enz.

Nabijheid en ernst van de restletsels

Of de kinderen al dan niet in de buurt waren van de torens van het World Trade Center, blijkt geen weerslag te hebben op de ernst van het trauma. De frequentie van de symptomen van agorafobie (pleinvrees) was nagenoeg dezelfde ongeacht de woonplaats van het kind. De agorafobie was even ernstig bij de New Yorkse kinderen die dagelijks met het openbaar vervoer naar school gaan. Kinderen van migrantenpopulaties blijken vatbaarder te zijn. Die kinderen zijn vaak reeds tijdens hun eerste kinderjaren het slachtoffer geweest van een dergelijk trauma. Vele van die symptomen komen immers meestal voor in oorlogsgebieden.Bedroevende gevolgen ondanks een één jaar durende follow-up...

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Danielle Pickman op 17/09/2002 - 00h00 Wereldcongres voor Psychiatrie, Yokohama (Japan), augustus 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Luchtvervuiling in vliegtuigen Geüpdatet op 09/01/2002 - 00h00

Reeds jaren vertonen passagiers en het vliegend personeel allerlei gezondheidsproblemen zoals huidirritatie en ademhalingsproblemen. Dit zou te wijten zijn aan de slechte kwaliteit van de lucht in de passagiersvliegtuigen.

Collectief trauma: is erover praten altijd noodzakelijk? Geüpdatet op 30/09/2008 - 00h00

In tegenstelling tot een bij ons algemeen verspreide overtuiging, zou praten niet op iedereen een gunstig therapeutisch effect hebben. Een onderzoek uitgevoerd na de aanslagen van 11 september heeft aangetoond dat na een collectief trauma uitweiden o...

Meer artikels