PUBLICITÉ

Aangeboren heupluxatie

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Type heupontwrichting die berust op een erfelijke ontwikkelingsstoornis van de gewrichtskom waarbij deze als het ware te ondiep is, zodat de dijbeenkop er gemakkelijk uitschiet. De aandoening komt ongeveer vier maal meer voor bij meisjes dan bij jongens, en is in twee van de drie gevallen eenzijdig.

Er kan sprake zijn van een zeer lichte aandoening, waarbij de kop nog in de kom blijft, tot zeer ernstige ontwrichtingen waarbij het gehele verband in het heupgewricht verloren is gegaan.

Kinderen met een heupontwrichting beginnen later te lopen dan gewoonlijk en men herkent de aangeboren eenzijdige heupontwrichting aan de afplatting van de bilspieren, hogere stand van de bilplooi en een verkorting van het beentje aan de aangedane kant. De kop ontbreekt in de kom en kan op een andere plaats worden gevoeld.

De behandeling bestaat uit abducerende spalken, spreidbroeken en in ernstige gevallen die op deze conservatieve behandeling niet reageren zal een operatieve ingreep noodzakelijk zijn.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat doen wanneer een kind snurkt? Geüpdatet op 08/06/2009 - 00h00

Snurken op zich is niet gevaarlijk. Als het snurken echter gevolgen heeft voor de gedragingen van het kind, gaat het wellicht om het slaapapneusyndroom, dat in elk geval moet behandeld worden.

Zwangerschap en virusinfecties: rodehond Gepubliceerd op 14/04/2014 - 09h21

Rodehond is een goedaardige kinderziekte, maar bij zwangere vrouwen kan ze schadelijke gevolgen hebben voor de foetus en chronische infecties en congenitale afwijkingen veroorzaken.

Meer artikels