PUBLICITÉ

Aandachtstoornissen en hyperactiviteit: ook bij volwassenen!

Gepubliceerd door Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste op 25/07/2016 - 14h22
-A +A

Niet alleen kinderen hebben last van ADH - Engels voor ‘attention deficit disorder’ - met of zonder hyperactiviteit. In 60% van de gevallen blijft het probleem ook op volwassen leeftijd bestaan. Maar twee nieuwe studies suggereren dat de stoornis ook pas op latere leeftijd kan optreden, bij volwassenen dus die vroeger nooit enig symptoom hebben gehad.

Om elke twijfel de wereld uit te helpen en de alarmsignalen te helpen herkennen, bestaat er een snelle en officiële zelf uit te voeren test voor volwassenen.

PUB

Kan ADHD op volwassen leeftijd ontstaan?

Van de 4 tot 8% van de kinderen die aandachtstoornissen met of zonder hyperactiviteit (ADHD) hebben, zal ruim de helft de symptomen op volwassen leeftijd blijven hebben.

Het syndroom ontstaat meestal in de kindertijd of de puberteit, maar zou zich ook pas op volwassen leeftijd kunnen ontwikkelen. Dat wordt toch gesuggereerd door twee grote studies die in Groot-Brittannië (1) en Brazilië (2) zijn verricht. Een primeur!

In de Britse studie had 67% van de jongvolwassenen die ADHD hadden nooit een dergelijke diagnose te horen gekregen als kind. In de Braziliaanse studie hadden bijna 13% van de volwassenen die ADHD hadden in hun kindertijd geen symptomen vertoond.

In hun conclusies stellen de onderzoekers dan ook dat de ziekte mogelijk ook op volwassen leeftijd kan optreden. Ze benadrukken wel dat het syndroom in de kindertijd en dat op volwassen leeftijd twee heel verschillende vormen van ADHD kunnen zijn. Het syndroom dat bij volwassenen voorkomt, is met andere woorden niet altijd een voortzetting van vormen van ADHD die zich in de kindertijd ontwikkelen.

Prof. Christophe Lançon, psychiater en hoofd van de dienst ‘Addictologie’ van het ’hôpital Sainte-Marguerite’ in Marseille: “Men heeft lange tijd gedacht dat de gevallen van ADHD die op volwassen leeftijd werden ontdekt eigenlijk gevallen waren die in de kindertijd of de puberteit over het hoofd waren gezien. De nieuwe gegevens zijn dan ook een echte primeur. Ze suggereren - zonder het met zekerheid te concluderen - dat het syndroom ook bij volwassenen kan ontstaan en dan niet per se van dezelfde orde is als bij kinderen. Bij kinderen wordt het syndroom namelijk gezien als een neurologische stoornis die in een vroege fase van de ontwikkeling optreedt (een zogenaamde neurodevelopmental disorder). Dat is plausibel, want ADHD is geen ziekte, maar een syndroom (een geheel van symptomen zonder specifieke oorzaak) met verschillende psychologische, medische en neurologische factoren”.

ADHD op volwassen leeftijd: specifieke symptomen

In de vormen van ADHD  die bij volwassenen optreden, is er minder vaak sprake van agitatie en impulsiviteit dan in de vormen die bij kinderen voorkomen. We zien wel veel problemen van concentratie en planning en vormen van uitstelgedrag. Globaal gesproken gaat het om vormen met meer uitgesproken neuropsychologische en aandachtsproblemen.

Volgens de twee nieuwe studies zijn deze symptomen bij een ADHD die op volwassen leeftijd optreedt bovendien vaak veel zwaarder en hinderlijk en gaan ze ook vaak gepaard met andere psychiatrische problemen.

Prof. Lançon: “Het is best begrijpelijk dat ADHD bij volwassenen gepaard gaat met zwaardere psychiatrische klachten. Het voorkomen van ADHD getuigt namelijk van problemen van neuropsychologische controle (problemen met het (bij)sturen van de neurologische en psychologische systemen die de omgang met aandacht en emoties regelen). Die problemen kunnen bij volwassenen andere, vaak samenhangende stoornissen triggeren (bipolaire stoornissen, persoonlijkheidsstoornis en angststoornissen). Daarom is het belangrijk om ook deze problemen aan te pakken en zich niet te beperken tot ADHD.

Gepubliceerd door Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste op 25/07/2016 - 14h22

Op basis van een gesprek met prof. Christophe Lançon, psychiater en hoofd van de dienst ‘Addictologie’ van het ’hôpital Sainte-Marguerite’ in Marseille.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels