PUBLICITÉ

Aandachtstekortstoornis: nog steeds te weinig bekend

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 30/11/2009 - 00h00
-A +A

ADD/ADHD(*), aandachtstekortstoornis met of zonder hyperactiviteit, heeft de voorbije jaren al veel inkt doen vloeien. Heel wat mensen denken nog altijd dat het slechts om een normale uiting van onstuimigheid bij jonge kinderen gaat, die door ouders die het niet meer aankunnen, overmatig gemedicaliseerd wordt. Niets is minder waar...

PUB

ADD/ADHD, een echte ziekte...


Laten we beginnen met te herhalen dat aandachtstekortstoornis met of zonder hyperactiviteit een ziekte is als eender welke andere ziekte en bovendien een van de ziekten die bij kinderen het meest gediagnosticeerd worden. Deze aandoening leidt op de eerste plaats tot grote concentratiestoornissen: terwijl de meeste mensen in staat zijn externe prikkels naar believen te blokkeren zonder er zelfs bij na te denken, vergt dat bij kinderen die lijden aan ADD/ADHD, een zeer grote inspanning, die ze met moeite gedurende een lange periode kunnen volhouden. Elke activiteit die concentratie vereist, is voor hen dus zeer moeilijk. Ze hebben het echt niet gemakkelijk om langer dan enkele minuten geconcentreerd te blijven. Het is dus best te begrijpen dat in die omstandigheden huiswerk maken en zelfs de lessen bijwonen, geen gemakkelijke opdracht is... Zelfs wanneer het gaat om aandachtstekortstoornis zonder hyperactiviteit. De hyperactiviteit is de fysieke uiting van deze stoornis die ervoor zorgt dat de kinderen moeite hebben om, al is het maar enkele minuten, stil te blijven zitten.

ADD/ADHD: welke oplossingen?


Gelukkig zijn er oplossingen voor mensen die lijden aan ADD/ADHD. Voor kinderen is het belangrijk te kunnen terugvallen op een strikte dagelijkse routine. Dezelfde activiteiten hebben er alle voordeel bij steeds op dezelfde plaats en op hetzelfde uur plaats te vinden. Ouders moeten kinderen met ADD/ADHD ook strikte regels opleggen, zodat de kinderen weten waar ze aan toe zijn. Men mag daarin wel niet overdrijven. Aan een kind met ADD/ADHD vragen om urenlang aan zijn bureau te blijven zitten werken, is geen doeltreffende oplossing. Het kind zal er alleen een negatief zelfbeeld aan overhouden. Er moeten dus regelmatig pauzes ingelast worden. Het is eveneens zeer belangrijk kinderen met ADD/ADHD aan te moedigen: ook al hebben ze problemen om zich te concentreren, ze hebben ook talent en zijn verstandig. Door de inspanning en niet het resultaat te belonen, zult u hen helpen hun mogelijkheden te benutten. Het is nochtans soms ook nodig hen medicijnen te geven. Deze geneesmiddelen, Rilatine op kop, hebben een zeer slechte reputatie bij de mensen en soms zelfs ook bij professionals uit de gezondheidssector. Toch zijn ze in staat om het verschil te maken in het dagelijkse leven van het kind, omdat ze hem helpen zijn gedachten in goede banen te leiden.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 30/11/2009 - 00h00 Hartelijk dank aan Pascale De Coster, stichtster van de vereniging TDAH Belgique.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ