PUBLICITÉ

95% kans op genezing bij teelbalkanker

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 29/06/2009 - 00h00
-A +A

Teelbaltumoren groeien snel, maar ze reageren heel goed op de bestaande therapieën. Zo'n 95% van de patiënten geneest dan ook, op voorwaarde dat de kanker vroegtijdig wordt opgespoord en dat de behandeling snel wordt opgestart. De therapie zelf is wel vrij zwaar.

PUB

Teelbalkanker: een goede prognose


De prognose voor teelbalkanker is bijzonder goed, zelfs als er uitzaaiingen zijn. 95% van de patiënten geneest, maar dat mooie resultaat komt er niet vanzelf en vergt van de patiënten een aantal zware inspanningen: screening, zelfonderzoek achteraf, en het ondergaan van vaak vrij zware therapieën.

Teelbalkanker is pijnloos. Het zijn dan ook meestal de mannen zelf die de ziekte vaststellen. Ze voelen dat het volume van de teelbal is toegenomen of nemen een zwelling waar. Na de kanker moeten ze zichzelf ook blijven opvolgen via autopalpatie van de teelbal. Recidieven komen meestal voor in de twee jaren volgend op de kanker. De opvolging moet in deze periode dan ook nauwgezet gebeuren.

De behandeling van teelbalkanker berust op orchidectomie, dat is het verwijderen van de door kanker aangetaste teelbal. Om esthetische redenen wordt de verwijderde teelbal vervangen door een prothese.
De vruchtbaarheid, die door de tumor al is aangetast, gaat nog verder achteruit doordat de teelbal wordt weggenomen. Jonge patiënten krijgen daarom de raad om voor de operatie sperma te laten verwijderen en invriezen (cryopreservatie). Als er toch een zwangerschap op natuurlijke wijze tot stand komt (zonder IVF), is er geen enkel risico op misvorming, want de behandelingen zijn niet teratogeen.

Na de orchidectomie wordt soms nog chemotherapie of radiotherapie voorgeschreven, vooral dan bij uitzaaiingen. Dit maakt de behandeling extra zwaar. De bijwerkingen wisselen en gaan van vermoeidheid en haaruitval tot ejaculatieproblemen en erectiestoornissen.
Als beide teelballen (2 tot 5% van de gevallen) worden weggenomen, wordt een hormoonsubstitutietherapie voorgeschreven. De dosis is afhankelijk van de klinische symptomen (haaruitval, libido, stemming).

Slotsom: de therapieën bij teelbalkanker zijn zwaar, maar de prognose is schitterend! Misschien kan dat een troost zijn.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 29/06/2009 - 00h00 Le Quotidien du Médecin, spécial Hommes, 10 juni 2009.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ