PUBLICITÉ

95% kans op genezing bij teelbalkanker

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 29/06/2009 - 00h00
-A +A

Teelbaltumoren groeien snel, maar ze reageren heel goed op de bestaande therapieën. Zo'n 95% van de patiënten geneest dan ook, op voorwaarde dat de kanker vroegtijdig wordt opgespoord en dat de behandeling snel wordt opgestart. De therapie zelf is wel vrij zwaar.

PUB

Teelbalkanker: een goede prognose


De prognose voor teelbalkanker is bijzonder goed, zelfs als er uitzaaiingen zijn. 95% van de patiënten geneest, maar dat mooie resultaat komt er niet vanzelf en vergt van de patiënten een aantal zware inspanningen: screening, zelfonderzoek achteraf, en het ondergaan van vaak vrij zware therapieën.

Teelbalkanker is pijnloos. Het zijn dan ook meestal de mannen zelf die de ziekte vaststellen. Ze voelen dat het volume van de teelbal is toegenomen of nemen een zwelling waar. Na de kanker moeten ze zichzelf ook blijven opvolgen via autopalpatie van de teelbal. Recidieven komen meestal voor in de twee jaren volgend op de kanker. De opvolging moet in deze periode dan ook nauwgezet gebeuren.

De behandeling van teelbalkanker berust op orchidectomie, dat is het verwijderen van de door kanker aangetaste teelbal. Om esthetische redenen wordt de verwijderde teelbal vervangen door een prothese.
De vruchtbaarheid, die door de tumor al is aangetast, gaat nog verder achteruit doordat de teelbal wordt weggenomen. Jonge patiënten krijgen daarom de raad om voor de operatie sperma te laten verwijderen en invriezen (cryopreservatie). Als er toch een zwangerschap op natuurlijke wijze tot stand komt (zonder IVF), is er geen enkel risico op misvorming, want de behandelingen zijn niet teratogeen.

Na de orchidectomie wordt soms nog chemotherapie of radiotherapie voorgeschreven, vooral dan bij uitzaaiingen. Dit maakt de behandeling extra zwaar. De bijwerkingen wisselen en gaan van vermoeidheid en haaruitval tot ejaculatieproblemen en erectiestoornissen.
Als beide teelballen (2 tot 5% van de gevallen) worden weggenomen, wordt een hormoonsubstitutietherapie voorgeschreven. De dosis is afhankelijk van de klinische symptomen (haaruitval, libido, stemming).

Slotsom: de therapieën bij teelbalkanker zijn zwaar, maar de prognose is schitterend! Misschien kan dat een troost zijn.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 29/06/2009 - 00h00 Le Quotidien du Médecin, spécial Hommes, 10 juni 2009.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Teelbalkanker: wat zijn de symptomen? Gepubliceerd op 09/03/2016 - 10h59

Teelbal- of zaadbalkanker komt relatief weinig voor, maar het is wel de meest voorkomende kanker bij jongvolwassen mannen (tussen 15 en 35 jaar). In bijna 95 % van de gevallen is hij te genezen. Hoe vroeger de kanker wordt opgespoord, hoe groter natu...

Teelbalkanker: geen tumoren om bang voor te zijn Geüpdatet op 28/09/2016 - 10h05

Dankzij een Franse baanbrekende studie die in juni 2016 is voorgesteld op het congres van de American Society of Clinical Oncology en die meteen als referentiebehandeling is aangenomen, kunnen vandaag 75 % van de zware teelbalkankers genezen worden....

Teelbalkanker Geüpdatet op 23/07/2002 - 00h00

Teelbalkanker of testiskanker is een kanker die voorkomt bij jonge mannen en pijnloos verloopt. De tumor wordt ontdekt naar aanleiding van een verdikking van de teelbal. De behandeling is afhankelijk van het type tumor, maar een heelkundige ingreep i...

Meer teelbalkanker en genitale misvormingen Geüpdatet op 20/06/2011 - 17h03

Het Franse Instituut voor Volksgezondheid (InVS) heeft onlangs een rapport gepubliceerd waarin de evolutie van teelbalkanker en genitale misvormingen bij kinderen in kaart wordt gebracht. Deze aandoeningen komen steeds meer voor. De belangrijkste oor...

Meer artikels