PUBLICITÉ

De 9 meest geapprecieerde massages en hun weldaden

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 30/09/2013 - 18h12
-A +A

Massages zijn een heuse ontdekkingstocht voor de zintuigen en een genot voor lichaam en geest.

Massages zijn van alle tijden. Ze bestonden al in de oudheid en zijn van generatie op generatie doorgegeven om hun therapeutische en opwekkende effect.

Een kleine kennismaking met de 9 populairste wereldmassages.

Kies diegene die u het meest aanspreekt!

PUB

1- Shiatsu of Japanse massage

Deze uit Japan afkomstige massage is een drukpuntmassage die werkt op de meridianen of energiebanen van het lichaam. Shiatsu verlicht lichamelijke pijn, maakt de spieren soepeler en kan bepaalde kleine afwijkingen aan het skelet corrigeren. De massage stimuleert ook de bloed- en lymfecirculatie en bevordert de harmonieuze werking van het zenuwstelsel. Ze zorgt voor een algemeen ontspannend gevoel en helpt zo slapeloosheid, stress en vermoeidheid tegengaan.
Afhankelijk van het tijdstip van de dag kan shiatsu opwekkend of kalmerend zijn. De massage is geschikt voor iedereen en heeft onmiddellijk effect.

2- De ayurvedische massage uit India

De ayurvedische massage wordt in India gebruikt om het lichaam te reinigen. Ze is gebaseerd op de Ayurveda, een duizenden jaren oude gezondheidsleer die stelt dat we allemaal drie "doshas" of vitale energieën hebben: vata, pitta en kapha.
De ayurvedische massage benadert de mens in zijn totaliteit (holistisch) en brengt daardoor een lichamelijke ontspanning en een gevoel van harmonie teweeg. Lichaam en geest bevinden zich weer in een soort osmose.
Bij de massage wordt er warme plantaardige olie (sesamolie) op het hele lichaam aangebracht met nu eens heel energieke en dan weer heel zachte bewegingen en met Indiase muziek op de achtergrond. De massage wordt aangevuld met wrappings, palpatie- en drukbewegingen.
De ayurvedische massage maakt lichamelijke en geestelijke spanningen los. Ze verlicht klachten zoals moeheid en slaapproblemen, werkt ontgiftend, doet de energie stromen en bevordert de bloedcirculatie.

3- Thaise massage

Thaise massages bestaat uit kneden, kloppen, acupressuur, bewegen, stretching... Deze traditionele lichaamsverzorging begint met een voetbad in geparfumeerd water, een Thais ritueel. Thaise massage neemt het volledige lichaam onder handen en gebeurt met de vingers, de handpalmen, de voorarmen en zelfs met de voeten.
De massage leidt tot een behaaglijk gevoel en heft spanningen, blokkades en vermoeidheid op.

4- Hete-stenenmassage

Dezemassage komt oorspronkelijk van bij de inheemse volkeren van Amerika, de indianen dus. De massage maakt gebruik van warmte om gespannen spieren, pijn en energie los te maken. Voor de massage worden verwarmde basaltstenen gebruikt. Dit vulkanisch gesteente (symbool van de aarde en het vuur) verspreidt heel traag en gedurende lange tijd een indringende warmte die voor een totale ontspanning zorgt. De hete-stenenmassage wordt uitgevoerd met zachte achtergrondmuziek en zachte aanrakingen en maakt de zintuigen alerter.

5- Californische massage

De Californische massage is eind jaren 60 van de vorige eeuw ontwikkeld door Margaret Elke. Het maakt opgehoopte spanningen los en bevordert zo de energiestroom. De massage berust op creativiteit en volgt geen strikt omlijnd technisch parcours. De etherische oliën die erbij worden gebruikt, zorgen voor vloeiende bewegingen die een soort eenheidsgevoel in het lichaam opwekken. Er wordt ook gewerkt met afwisselend snelle en langzame bewegingen en met gebaren die alleen op bepaalde zones van het lichaam gericht zijn zoals het gezicht, de handen en de voeten.
De Californische massage is tegelijk opwekkend en zacht. Het creëert een gevoel ontspanning en algemeen welbehagen.
De massage behoort tot de zogeheten psycholichamelijke massage en kan deel uitmaken van een therapie.

6- Chinese massage of Chrong Mai

Deze op de traditionele Chinese geneeskunde teruggaande massage is vooral bedoeld voor mensen die levenslust, tonus en energie missen. Door druk op de meridianen en de acupunctuurpunten wordt de energie vrijgemaakt en de energiestroom in het lichaam bevorderd. De massage is heel indringend en soms een beetje pijnlijk. Met de vingers, de hand of de ellebogen worden knijpende of wrijvende bewegingen uitgevoerd.
Er zijn meerdere beurten nodig om de energie weer op gang te krijgen en de vitaliteit terug te vinden.

7- Koreaanse massage

De Koreaanse massage of Koreaanse relaxatie is uitsluitend gebaseerd op vibraties. De masseur laat door aanraking een bepaalde lichaamszone vibreren, waardoor deze laatste golvende bewegingen maakt. Deze golvende bewegingen zijn heel relaxerend, ze maken diepgaande sensaties los en veroorzaken een totale ontspanning van de geest (het loslaten van de controle of het uit het lichaam treden).
Deze massage is langzaam en zacht. Ze wordt liggend op de rug uitgevoerd, op de grond, in ruime en comfortabele kledij.

8- Zweedse massage

De Zweedse massage is de bekendst en populairste massagevorm in de Verenigde Staten en in Europa. De techniek werd rond 1800 bedacht door Per Henrik Ling. De massage is erg in trek bij sporters. Ze verstevigt de spieren en werkt verzachtend bij stijfheid, spierpijn en rugpijn.
Deze dynamische massage bevordert de bloedsomloop en de lymfedrainage, het ontgift het lichaam en helpt het om zijn natuurlijke evenwicht terug te vinden. Het afwisselend uitvoeren van bepaalde bewegingen (strijkende, knedende, wrijvende, drukkende en trillende bewegingen) zorgt voor grote ontspanning van de spieren.

9- Hawaïaanse of Lomi Lomi-massage

Deze oude massage is afkomstig van Hawaï en wordt vooral toegepast op de eilanden van de Stille Zuidzee. Gebeden worden gekoppeld aan lichaamsverzorging om in een meditatieve toestand te geraken. De massage duurt heel lang (anderhalf tot 3 uur) en maakt uitvoerig gebruik van massageoliën.
Er wordt gewerkt met afwisselend brede en zachte bewegingen, stretchoefeningen en energiekere bewegingen. Het geheel doet een beetje denken aan de Californische massage. Het hele lichaam wordt onder handen genomen. De massage is heel relaxerend, ontspant vermoeide spieren en herstelt het evenwicht in lichaam, geest en ziel.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 18/01/2010 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 30/09/2013 - 18h12

"Massages et traditions indiennes", Galya Ortega, Jean-Louis Poiroux, uitgeverij Aubanel; "Les massages pour les nuls", Steve Capellini, uitgeverij First; "50 auto-massages aux huiles essentielles", Isabelle Pacchioni, uitgeverij Leduc S.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Welke massage is het meest geschikt voor u? Gepubliceerd op 07/10/2014 - 11h51

Massages zijn tegenwoordig erg in trek , en dat hoeft ook niet te verbazen. Ze hebben de gave om spanningen te verminderen en je voelt je erna als herboren. Er bestaan heel wat massagetechnieken en het aanbod in schoonheidsinstituten, kuuroorden en c...

Vier massages om mijn winter een boost te geven! Geüpdatet op 08/03/2016 - 14h29

In putje winter staan ons energiepeil en ons humeur soms op een laag pitje. Wellness massages kunnen dan een moment van welverdiende rust en ontspanning bieden. Sonia Petrau-Gay is masseur en kinesist* en zet de weldoende effecten van deze massages o...

Massage is heilzaam voor baby's Geüpdatet op 19/08/2003 - 00h00

De tastzin ontwikkelt zich bij de foetus vanaf de tweede maand van de zwangerschap. Na de geboorte is massage een goede manier om de baby zachtjesaan te doen wennen aan zijn nieuwe leven buiten de baarmoeder. Massage biedt enorme voordelen en doet on...

Meer artikels