PUBLICITÉ

8 vragen over pacemakers

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 22/06/2009 - 00h00
-A +A

Zodra een arts het heeft over het inbrengen van een pacemaker, begint de patiënt zich meer en meer vragen te stellen. Deze vragen evolueren ook naargelang het tijdstip: vóór de implantatie, meteen erna of maanden en jaren later. We bieden u enkele nuttige antwoorden op deze vragen.

PUB

Wat is een pacemaker?


Een pacemaker bestaat uit twee delen: een generator en één of meerdere sondes. De generator wordt onder de huid ingeplant, iets hoger dan de borstspieren en meestal aan de linkerkant. Pacemakers zijn in de loop der jaren heel wat kleiner geworden, maar de miniaturisatie is beperkt omwille van redenen die te maken hebben met de autonomie van de batterij.

Hoe kan ik de artsen verwittigen dat ik drager van een pacemaker ben?


Na de implantatie krijgt de patiënt als pacemakerdrager een boekje met onder meer informatie over het ingebrachte toestel en een telefoonnummer voor eventuele noodgevallen. De patiënt moet dit boekje steeds bij zich hebben.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 22/06/2009 - 00h00 Le Quotidien du Médecin, 20 mei 2009.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De pacemaker: welke zin voor bejaarden? Geüpdatet op 03/06/2003 - 00h00

De pacemaker (hartstimulator) is ondertussen al meer dan 40 jaar geleden uitgevonden en wordt vandaag vooral ingeplant bij 60-plussers. In die tijd is de technologie er uiteraard enorm op vooruitgegaan en zijn ook de indicaties geëvolueerd. Ziehier w...

Wat zijn de symptomen van boezemfibrilleren? Geüpdatet op 22/04/2013 - 10h23

Hebt u last van hartkloppingen, een versnelde hartslag, onregelmatige samentrekkingen of ademnood? Misschien lijdt u wel aan boezemfibrilleren? Boezemfibrilleren, ook wel voorkamerfibrillatie genoemd, is de meest voorkomende hartritmestoornis . Maar...

Meer artikels