PUBLICITÉ

7 tips om uw inkopen te doen zonder te verspillen!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 20/01/2014 - 09h43
-A +A

Elk jaar gooien we per hoofd voor een bedrag van 174 euro aan eten weg. Dat betekent dat ieder van ons gemiddeld 15 tot 20 kg levensmiddelen in de vuilbak gooit. Zeven kilo van die levensmiddelen zijn niet eens uit de verpakking gehaald.

We kunnen allemaal iets doen om die verspilling tegen te gaan.

Hieronder alvast zeven tips om voedsel in te kopen zonder te verspillen.

PUB

Verantwoord consumeren en het milieu beschermen

De verspilling van voedsel neemt fenomenale proporties aan. Elk jaar wordt er voor 1,4 miljard euro aan levensmiddelen weggegooid. Dat zijn schokkende cijfers, vooral als we weten dat er wereldwijd miljoenen mensen honger lijden. Ook hier in België is het fenomeen verspreid.

Gevolgen voor de economie en het milieu
Maar die verspilling heeft ook gevolgen voor de economie en het milieu. Eten is duur en het budget dat aan eten wordt besteed is immens. En dan hebben we het nog niet over de prijs van de afvalverwerking en de daardoor veroorzaakte milieuproblemen.

We kunnen allemaal ons steentje bijdragen om die zware verspilling te verminderen. Want ze is erg voor het milieu en voor al die mensen die er niet in slagen om in hun dagelijkse behoefte aan eten te voorzien.

Met deze praktische tips kunt u verspilling tegengaan, al van bij het boodschappen doen.

Zeven tips om zonder verspilling in te kopen

  1. Ga nooit inkopen zonder lijstje
    Maak altijd een boodschappenlijstje op en duid erop aan wat u echt nodig hebt.
    Op die manier gaat u meteen recht op uw doel af als u in de winkel komt en is de verleiding minder groot om producten te kopen die u niet echt nodig hebt.

  2. Maak een stand van zaken op voor u vertrekt
    Maak voor u naar de winkel vertrekt systematisch de ronde en kijk wat er nog in de koelkast, de diepvriezer en de bergplaats zit.
    Zo koopt u minder snel producten die u al in huis hebt.
    Ga ook na hoeveel mensen u de komende dagen in huis zult hebben (kinderen op vakantie, partner op stage, enz.) en hoe uw eigen agenda eruitziet (verplaatsingen voor uw werk, uitnodigingen, avondje uit, enz.). Het heeft geen zin om voor vier in te kopen als u maar met twee aan tafel zult zitten, of om menu’s te voorzien voor de dagen dat u er niet zult zijn.

  3. Wees voorzichtig met vervaldata en multipacks
    Controleer systematisch de houdbaarheidsdata van de producten, zeker van producten die makkelijk bederven (vooral in de rekken met verse waren).
    En wees voorzichtig met multipacks, promoties en maxiformaten. Vaak zijn het  net producten met een beperkte houdbaarheidsdatum die worden afgeprijsd of in grote verpakkingen aangeboden.
    De grootste verspilling komt net doordat we meer kopen dan we nodig hebben en snel bederfelijke producten in huis halen.

  4. Laat uw kinderen thuis als u naar de winkel gaat
    Kinderen willen alles hebben als ze mee gaan winkelen, vooral snoep, koekjes en andere knabbeldingetjes.
    Omdat ze makkelijk druk uitoefenen, koopt u automatisch producten die u niet nodig hebt. Bovendien zullen uw kinderen geen honger meer hebben als ze aan tafel gaan. En dat vergroot het aantal restjes en de verspilling nog.

  5. Respecteer de levensmiddelen
    Zet de producten die u toch niet koopt terug op hun oorspronkelijke plaats, zeker als het producten zijn die koel moeten bewaard worden. Betast fruit en groenten ook zo min mogelijk, want die zijn erg kwetsbaar en raken bij aanraking beschadigd. En aangezien niemand beschadigde producten koopt, zullen ze blijven liggen en uiteindelijk worden weggegooid.

  6. Let op de koudeketen
    Gebruik altijd een isothermische tas voor diepvriesproducten.
    Ga na het winkelen meteen naar huis, pak uw aankopen onmiddellijk uit en leg ze in de koelkast of de diepvriezer.
    Haal de verpakkingen eraf als ze niet nodig zijn, want ze houden de koude tegen (karton rond yoghurt, doosjes met eieren, enz.)

  7. Gebruik zo min mogelijk verpakkingsmateriaal
    Wees voorzichtig met verpakkingen, superverpakkingen en individueel verpakte producten. Vooral producten voor vieruurtjes of tussendoortjes leveren tonnen afval op. De verpakkingen zijn wel vaak recycleerbaar, maar ze kosten veel energie. u in plaats van een individueel verpakte koek kunt u net zo goed drinkbare compote, een blikje fruitsap, een zak snoepjes, een stuk brood, een reep chocolade of een stuk fruit in een mooie doos gebruiken voor het vieruurtje.
    Ga ook zo veel mogelijk voor navulverpakkingen.
    Koop uw producten ook in bulk als dat enigszins kan (granen, linzen, suiker, koffie, snoep, enz.). Het is een nieuwe, milieuvriendelijke en zuinigere manier van consumeren die meer en meer ingang vindt. U betaalt hierbij de verpakking niet meer omdat u zelf een recipiënt meebrengt.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 20/01/2014 - 09h43

Association nationale de défense des consommateurs et usagers, http://www.clcv.org. Agence de l’Environnement et de la Maîtrise de l’Énergie (Ademe), http://www2.ademe.fr. Semaine européenne de réduction des déchets, novembre 2013.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe bewaart u verse producten? Geüpdatet op 20/12/2016 - 11h49

Verse producten - vlees, vis, zuivelproducten en kaas - bederven snel, de ene al wat sneller dan de andere. Hoe behandelt u de verse producten die u gewoonlijk koopt het best om te voorkomen dat u ze moet weggooien of een voedselvergiftiging oploopt?

Bang om te verdikken? Ontzeg u vooral niets! Geüpdatet op 27/06/2014 - 10h35

Het proces is bekend: hoe meer we ons bepaalde producten ontzeggen, hoe meer trek we erin krijgen en hoe groter onze frustratie wordt. En vroeg of laat zwichten we onvermijdelijk. Het resultaat zijn weer extra kilo’s en schuldgevoelens.

Zelf invriezen van A tot Z Geüpdatet op 07/06/2010 - 00h00

Het invriezen van vis, vlees, groenten, brood of fruit - vers of bereid - vraagt een aantal voorzorgsmaatregelen om de kwaliteit te waarborgen en risico's uit te sluiten. Hieronder vindt u 10 basisregels om " zelf in te vriezen ".

Wil u vermageren? Kook dan zelf! Gepubliceerd op 08/06/2017 - 17h16

Waarom zelf koken ? Omdat het de enige manier is om er een evenwichtige en lichte voeding op na te kunnen houden. En dat is, samen met lichaamsbeweging, het recept voor een slanker figuur . En tezelfdertijd behoedt u uw kinderen zo tegen gewichtstoen...

Meer artikels