PUBLICITÉ

7 strategieën tegen aambeien

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/02/2017 - 15h13
-A +A

Bloed in de ontlasting en een vervelend jeukgevoel wijzen op de aanwezigheid van hemorroïden (aambeien). Ze zijn te wijten aan een verwijding van de aders van het rectum en de anus. Die verwijding bevindt zich onderhuids aan de binnen- of buitenkant van de anus. Hoewel meestal goedaardig, zijn aambeien hinderlijk en pijnlijk. Maar welke zijn de oplossingen tegen deze vervelende aandoening?

PUB

Wat kunt u doen om geen last te hebben van aambeien?

Als u gevoelig bent voor aambeien, doet u er goed aan u te houden aan een aantal regels op gebied van levenshygiëne:

1) Doe al het mogelijke om constipatie te vermijden.
Harde feces, typisch in geval van constipatie, vergen heel veel moeite en extra inspanningen tijdens de ontlasting. Zachte feces daarentegen vergemakkelijken de ontlasting, maar daarvoor moet u veel vezelrijke voedingsmiddelen gebruiken. Een dagelijkse aanvoer van zowat 25 g vezels is aanbevolen. Bent u ver van die hoeveelheid verwijderd, dan doet u er goed aan de aanvoer zeer geleidelijk op te drijven. U moet ook veel drinken, maar vermijd alcohol en dranken die cafeïne bevatten, omdat deze dranken een vochtafdrijvend effect hebben, wat het omgekeerde is van wat u wilt bereiken.

2) Wacht niet om naar het toilet te gaan.
Zoek meteen het toilet op als u de eerste aandrang voelt. Hierdoor moet u minder inspanningen doen en u kunt uw behoefte doen voordat de ontlasting uitdroogt en harder wordt.

3) Beoefen een fysieke activiteit.
Fysieke activiteit is onontbeerlijk om de darmbewegingen en dus ook de transit te bevorderen.

4) Hygiënemaatregelen tegen aambeien.
Overdrijf niet met afdrogen na het toiletbezoek.
Gebruik vochtige doekjes in plaats van toiletpapier.
Of nog beter: gebruik een anale douche met koud water.
Reinig de anusstreek niet met zeep. Doet u het toch, dan kan dat de irritatie nog verergeren.

5) Zitbaden kunnen de pijn, veroorzaakt door aambeien, verzachten.

6) Het aanbrengen van koude kompressen of ijszakjes kan ook helpen om de zwelling, veroorzaakt door de aambeien, te verminderen.

7) Er bestaan ook pijnverzachtende crèmes en zalven, kompressen, zetpillen en capsules die de ontlasting zachter maken. Deze producten zorgen voor een verlichting van de pijn en de hinder in geval van opstoot van aambeien. Vraag raad aan uw arts of uw apotheker. Veel van die producten zijn trouwens verkrijgbaar zonder voorschrift.
 

Meer radicale oplossingen tegen aambeien

Als deze strategieën tegen aambeien niet toereikend zijn, als de aambeien aanhouden of zeer pijnlijk blijven, bestaan er andere meer ingrijpende oplossingen:

  • Het afbinden van de uitwendige aambeien: wanneer de bloedtoevoer afgesneden is, worden de aambeien kleiner en verdwijnen na enkele dagen.

  • Een scleroserende injectie rond de bloedvaten die de aambeien van bloed voorzien.

  • De coagulatie van inwendige aambeien (laserbehandeling, infraroodbehandeling, elektrocoagulatie).

  • En tot slot, kan men bij zeer hardnekkige aambeien nog een beroep doen op een chirurgische ingreep.

 

 

 

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 23/11/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 10/02/2017 - 15h13

Duke Center, "Encyclopédie pratique de la nouvelle médecine" (praktische encyclopedie van de nieuwe geneeskunde), uitg. Robert Laffont.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Aambeien: wat zijn de onaangename factoren? Gepubliceerd op 06/04/2016 - 13h18

Hemorroïden of aambeien zijn erg onaangenaam en komen helaas ook veel voor. De oorzaken zijn erg uiteenlopend. Maar als we ze kennen, kunnen we het probleem van aambeien ook makkelijker voorkomen.

Aambeien: blijf er niet mee zitten! Gepubliceerd op 10/02/2017 - 14h01

Aambeien zijn eigenlijk spataders (abnormale en blijvende verwijdingen van de aders), maar dan specifiek in de streek rond de anus. Veel mensen hebben er last van. Ze kunnen zeer hinderlijk en pijnlijk zijn en gaan vaak gepaard met bloedingen. Aambei...

Aambeien: de kunst om ervan af te raken Gepubliceerd op 10/02/2017 - 14h42

Als men er weinig over spreekt, is het omdat deze vaak pijnlijke spataderen zich op de verkeerde plaats bevinden. De terughoudendheid om de aandoening te bespreken, is echter ongegrond. Aambeien of hemorroïden komen inderdaad zeer vaak voor. Er besta...

Meer artikels