PUBLICITÉ

60.000 verbrande kinderen per jaar

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 03/08/2004 - 00h00
-A +A

Elk jaar vallen er in ons land 120.000 brandwondenslachtoffers, waarvan de helft kinderen. Preventie - vooral thuis - en eerste hulp kunnen de soms dramatische gevolgen ervan beperken.

PUB

Valstrikken in huis vermijden

Ook al vormen brandwonden slechts een klein deel van alle thuisongevallen (in 6 % van de gevallen gaat het om kinderen onder de 1 jaar), ze hebben vaak ernstige en blijvende gevolgen. Kinderen zijn nu eenmaal nieuwsgierig en kunnen nog niet voldoende gevaren inschatten. En in huis loeren er heel wat om de hoek: in de keuken (frituurpan, koffiekan, oven, fornuis, onderhoudsproducten, …), in de badkamer (elektrische apparaten, badwater, kranen, onderhoudsproducten, …), in de woonkamer (schotelverwarmer, fondue- of gourmetstel, open haard, kachel, radiators, tafelkleed, kaarsen, …), zonder het strijkijzer, de stopcontacten (gevaar voor elektrocutie), de barbecue, het vuurwerk en - last but not least - de zon te vergeten!

Onze huid is o zo kostbaar

De huid is niet alleen de "verpakking" die rond ons lichaam zit, maar vervult ook een hele reeks vitale functies. De huid van kinderen is dunner en dus kwetsbaarder. Bij brandwonden door blootstelling aan warmte, straling of een chemisch product vertoont de huid letsels die haar verhinderen om de vochtigheidsgraad van ons lichaam op peil te houden, onze lichaamstemperatuur te regelen, ons lichaam te beschermen tegen onzuiverheden en kiemen en toxische residuen te elimineren.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 03/08/2004 - 00h00 Brochure 'Brandwonden voorkomen bij kinderen thuis!', uitgegeven door de Onafhankelijke Ziekenfondsen, juli 2004, www.mloz.be.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Brandwonden: 10 belangrijke tips Gepubliceerd op 18/04/2017 - 12h19

Kleine brandwonden zijn veel voorkomende ongelukjes (kokend water, een hete ovenschotel, barbecue, de haard, zonneslag...). Gelukkig komen zware brandwonden minder vaak voor. Maar ongeacht hoe ernstig ze zijn, we moeten altijd op dezelfde manier reag...

Wondverband is intelligent geworden! Gepubliceerd op 19/01/2015 - 17h02

Tegenwoordig stelt wondverband zich niet meer tevreden met het afdekken van de wonde: het moderne verband biedt ons oplossingen op maat. Hoe werken de nieuwe pleisters en wat zijn de voordelen?

Meer artikels