PUBLICITÉ

55% van de Belgen weet niets over de behandeling van obesitas

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist-voedingsdeskundige op 04/04/2006 - 00h00
-A +A

Eén Belg op de twee (49%) is ervan overtuigd dat een chirurgische behandeling van obesitas voor iedereen geschikt is. Dat beeld moet dringend worden bijgesteld. Daarom is onlangs een site opgericht: www.obesitasbehandelingen.be.

PUB

Het studiebureau Ipsos hield begin 2006 een enquête over het beeld en de kennis die het grote publiek heeft over de obesitasbehandelingen: meer dan de helft van de ondervraagden kent geen behandelingsmethode voor obesitas. De medische wereld reageert onthutst op deze verontrustende resultaten en heeft meteen stappen ondernomen om deze zorgwekkende situatie aan te pakken en degelijke informatie over de behandeling van obesitas te verspreiden.

Voeding bengelt helemaal achteraan

De maagring is de eerste behandeling die door 36% van de ondervraagden spontaan wordt vermeld, terwijl voeding en sport een spontane score van respectievelijk amper 16% en 3% behalen. De maagballon, op dit ogenblik de minst ingrijpende behandeling, wordt door amper 4% van de ondervraagden vermeld.Veelzeggend is ook dat liposuctie, dat onder de esthetische chirurgie valt, spontaan door 14% van de bevolking wordt genoemd als een behandeling voor obesitas.

Strenge criteria niet bekend

Bijna één op de twee Belgen is ervan overtuigd dat een chirurgische behandeling voor iedereen geschikt is. Dat is vrij beangstigend. De Belgische en internationale aanbevelingen zijn nochtans duidelijk. In slechts twee gevallen mag een chirurgische ingreep worden overwogen: als de BMI (Body Mass Index) hoger is dan 40, of als hij hoger is dan 35 en er bij de patiënt nog andere risicofactoren of aandoeningen aanwezig zijn. Vandaar dat het aantal kandidaten ook beperkt is.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist-voedingsdeskundige op 04/04/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe bereken ik mijn BMI en mijn ideale gewicht? Gepubliceerd op 23/02/2017 - 11h47

Iedereen controleert zijn gewicht op de weegschaal, met meer of minder bezorgdheid al naargelang het gewicht normaal of te hoog is. Elk van ons heeft ook een ideaal gewicht, dat is het gewicht dat past bij onze lengte. Dat ideale gewicht is een van d...

De extra kilo's onder het mes Geüpdatet op 12/06/2007 - 00h00

Overgewicht wordt het gezondheidsprobleem nummer één van de 21ste eeuw. Het begint zelfs epidemische vormen aan te nemen. En niet alleen in Amerika! Van de 450 miljoen Europeanen kampen er 204 miljoen met overgewicht en lijden er 61 miljoen aan obesi...

Meer artikels