PUBLICITÉ

5 tips om zonder stress naar het examen te gaan

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 15/06/2010 - 00h00
-A +A

Binnenkort zit onze studerende jeugd weer in een examenzaal, alleen voor een vragenlijst. Dit zijn enkele nuttige tips om paniek te voorkomen en de slaagkansen tijdens de examens zo groot mogelijk te maken.

PUB

De dag voor het examen


Belast je niet te veel door de laatste dag nog de volledige examenstof te willen doornemen. Misschien vermoei je je zo alleen maar en raak je in de war of nodeloos in paniek. Las de dag voor het examen integendeel een lichter programma in om de verworven kennis te versterken. Dat kan door nog een laatste keer de belangrijkste fiches te overlopen. Op die manier ben je toch met de stof bezig en dat geeft een geruststellender gevoel. Je kunt eventueel ook nieuwe fiches opstellen waarop je de moeilijkst te onthouden punten, data of andere regels en complexe formules noteert. Zo prent je ze in je geheugen. Of gebruik dit moment om enkele mnemotechnische kneepjes  te bedenken, zoals een woord of een zin waarvan de letters respectievelijk de eerste letters van elk woord overeenkomen met een belangrijke wiskundige formule, enz.

Herhaal je stof vooral niet de hele nacht door! Voorzie een moment van ontspanning op het eind van de dag en ga op een redelijk uur naar bed.

Net voor het examen


Sta op een redelijk uur op, dat wil zeggen niet te lang vóór het examen (van wachten word je zenuwachtig), maar ook niet te kort ervoor (je moeten haasten geeft stress).
Sla het ontbijt zeker niet over. Met een lege maag naar het examen gaan is niet verstandig - misschien krijg je dan een klop terwijl je de vragen aan het beantwoorden bent - , maar te veel eten is ook niet goed.
Neem een douche, dat kikkert op.
Probeer als het even kan ook wat gymnastiekoefeningen te doen zodat je je goed in je vel voelt.
Een korte relaxatieoefening is heel efficiënt tegen paniek en stress, zowel de dag voor het examen, net voor het betreden van de examenzaal als tijdens het examen (tijdens het doornemen van de vragen bijvoorbeeld). Adem gedurende 5 seconden langzaam in en blaas daarbij je buik op. Stop daarna 5 seconden met ademen en adem dan langzaam gedurende 5 seconden uit vanuit je buik.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 15/06/2010 - 00h00 Institut Moncey
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Blokperiode: een gebruiksaanwijzing Geüpdatet op 12/06/2007 - 00h00

De examens komen er aan, het is hoog tijd voor een doeltreffende blokperiode . Dat kan niet zonder een gezonde en evenwichtige voeding en voldoende slaap. Alleen zo kan men de examenperiode tot een goed einde brengen.

Hoe herhaal je het best als de examens naderen? Geüpdatet op 17/06/2003 - 00h00

De lessen zijn achter de rug en de stapels syllabi die u daaraan hebt overgehouden, moeten nu ook in uw hoofd geraken: de blok begint! Maar wat gebeurt er precies in uw hersenen als u iets bijleert? Hoe optimaliseert u uw geheugen… zonder kunstmatige...

Meer artikels