PUBLICITÉ

45 minuten in een zoutgrot = een lang weekend aan zee

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 31/03/2014 - 11h55
-A +A

Toen mijnwerkers die in zoutmijnen werkten, vaststelden dat de gezondheid van hun luchtwegen erop vooruitging, zijn er in een aantal zoutmijnen kuuroorden opgericht die gebruik maakten van de voordelen van zout.

Sindsdien zijn er zowat overal zoutgrotten gecreëerd, ook in België. Klanten kunnen er terecht voor een vitaliserende verzorging, `met een zogenaamd speleotherapeutisch en halotherapeutisch effect.  

En het goede nieuws: 45 minuten in een zoutgrot zou hetzelfde effect hebben als een volledig weekend aan zee!

PUB

Gezondheid: Wat zijn de heilzame effecten van zout?

De kunstmatige zoutgrotten zijn niet alleen volledig bekleed met zout (muren, grond, plafond), ze zijn ook uitgerust met een regelbare zoutvernevelaar die het zout in minuscule partikeltjes in de ruimte brengt en zo een zoute omgeving creëert.

De voordelen van een kuur in een zoutgrot zijn toe te schrijven aan de mineralen, de oligo-elementen en de negatieve ionen die in de lucht aanwezig zijn en die bekend staan om hun verzachtende en opwekkende effecten. Het gaat onder meer om magnesium, kalium, jodium, selenium, calcium, ijzer, zink, koper, chroom, fluor, lithium, silicium, fosfor, broom, aluminium, vanadium en kobalt.
Tijdens de sessies kunnen zo eventuele tekorten op natuurlijke wijze gecompenseerd worden zonder gevaar voor bijwerkingen. Maar afgezien van de zoute omgeving vormen de zoutgrotten ook heel gespecialiseerde relaxatieruimtes.

Het concept van de halotherapie komt uit Oost-Europa.
De eerste kunstmatige zoutgrotten zijn in Rusland ontstaan. Vandaar hebben ze zich verspreid over zowat de hele wereld. Ze zijn zowel terug te vinden in centra voor schoonheidsverzorging als in sport- en fitnesscentra, medische centra, gezondheidshuizen of ziekenhuizen.

Wanneer is een halotherapie aangewezen (behandeling met zout) ?

Op het vlak van wellnesseffecten zou een sessie halotherapie hetzelfde effect hebben als een weekend aan zee:

  • Relaxatie, ontspanning, een goed gevoel (gaat stress, vermoeidheid, gespannenheid en slaapstoornissen tegen).
  • Stimulatie van alle zintuigen.
  • Een mooie huid, dermatologische aandoeningen worden beter (psoriasis, acne, irritatie, ontstoken huid, enz.).
  • Maakt de luchtwegen vrij (astma, luchtwegallergieën, chronische ontsteking van de bronchiën, rokershoest, hoest door luchtvervuiling en onder meer sinusitis worden beter).
  • Uitscheiding van afvalstoffen en afweersysteem wordt versterkt.
  • Spijsverteringsproblemen worden beter.
  • Verbetering van hart en bloedvaten (hypertensie, slechte doorbloeding).

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 31/03/2014 - 11h55

http://chambredesel.com/. http://www.lagrottedesel.com/index/pages/id_page-96/lang-fr/. http://www.ravisens.com. Photo prise sur le site http://www.schalber.com/fr/rt8/wellness-et-spa/les-points-forts-en-un-seul-coup-d%C5%93il.html

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vier massages om mijn winter een boost te geven! Geüpdatet op 08/03/2016 - 14h29

In putje winter staan ons energiepeil en ons humeur soms op een laag pitje. Wellness massages kunnen dan een moment van welverdiende rust en ontspanning bieden. Sonia Petrau-Gay is masseur en kinesist* en zet de weldoende effecten van deze massages o...

Aquabike: veilig trainen! Gepubliceerd op 15/11/2016 - 16h19

Almaar meer zwembaden bieden sessies aquabike aan. In het water kunt u met deze sport intensief trainen en tegelijk het risico op letsels beperken.

Meer artikels