PUBLICITÉ

3 weken voor een hart in vorm

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 17/02/2004 - 00h00
-A +A

Drie weken: zo lang duren gewoonlijk de hartrevalidatieprogramma's die worden voorgeschreven na een hartinfarct. Deze programma's zijn bijzonder nuttig en zorgen ervoor dat de patiënt zijn normale activiteiten kan hervatten.

PUB

Mensen die een hartinfarct hebben gehad, krijgen niet langer platte rust voorgeschreven om rustig te herstellen. Niets is immers gevaarlijker voor een hartpatiënt dan inactiviteit! Fysieke inspanning ontwikkelt namelijk de kransslagaders en zorgt ervoor dat het hart op elk moment voldoende zuurstof krijgt. Het beste is uiteraard de patiënt zijn activiteiten te doen hervatten in het kader van een revalidatieprogramma. Op die manier kan hij goed gevolgd worden en tegelijk een echte fysieke training afwerken. Dat dergelijke programma's in groep gebeuren, is essentieel voor het moreel en om ervaringen uit te wisselen.

Allereerst een grondige check-up

Vóór u mag starten in het revalidatieprogramma, krijgt u een grondige check-up, met als belangrijkste onderzoek een inspanningscardiogram, om te weten waar u staat. Dit ECG dient als referentie om uw vooruitgang te meten na het programma. Vervolgens mag u langzaam maar zeker uw activiteiten hervatten, in de eerste plaats gymnastiek. Veel patiënten hebben last van spier- en gewrichtspijn, en ondervinden aan den lijve dat je voor sedentariteit vroeg of laat de tol betaalt! De pijn vermindert echter algauw in de loop van de training, en stilaan krijgt u uw vorm terug. Na de eerste week mag u al eens rustig in de openlucht wandelen. Slaap is het allerbelangrijkste in die eerste week. Uw opname op intensieve zorg en de dienst cardiologie is namelijk een zware week geweest, en als u een overbruggingsoperatie hebt gehad, moet u gezien uw litteken op uw rug slapen. Rust is de beste manier om te recupereren, vandaar dat goed slapen een absolute prioriteit is. Een slaapmiddel of zelfs een kalmeermiddel nemen, kan daarbij zo nodig een hulpmiddel zijn.

Leve de hometrainer

De hometrainer is het meest gebruikte toestel tijdens de tweede week. Door te fietsen, kunt u uw inspanningen geleidelijk opvoeren en ze bovendien aanpassen aan uw hartslag. Er bestaan namelijk automatische programma's die de belasting afstemmen op de gekozen frequentie. Ondertussen moet u doorgaan met uw turnoefeningen en uw wandeltraining (telkens met sessies van ¾ uur op meer gevarieerd terrein). Gezondheidseducatie krijgt een steeds grotere plaats in uw programma. De eerste week kreeg u informatie over uw ziekte, nu gaat alle aandacht naar secundaire preventie, d.w.z. het voorkomen van recidives. Leren om uw boodschappen te doen, gezond te eten, te koken, kortom, nutteloze suikers en dierlijke vetten te vermijden en meer groenten en fruit te eten: dat is de basis van een hartdieet. Ook de gevaren van roken, gebrek aan beweging en stress komen aan bod, kwestie van een ongezonde levensstijl te vermijden. Het doel is duidelijk: van uw lichaam uw beste vriend leren maken. U hebt het immers jarenlang verwaarloosd, en nu schreeuwt het via een infarct als het ware om aandacht. Voortaan moet u beter voor uw lichaam zorgen en een nieuwe, zuiverder en minder artificiële levensstijl ontwikkelen.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 17/02/2004 - 00h00 Michel Fischbach: Guide pratique du cardiaque (Praktische gids voor hartpatiënten). Editions Frison-Roche, 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Anorexia bij pubers: hoe te herkennen? Gepubliceerd op 13/03/2012 - 10h45

Let uw dochter constant op wat ze eet en maakt u zich zorgen? Wees gerust, een dieet op zich wijst nog niet op anorexia . Maar een dieet in combinatie met andere signalen moet bij u wel een rood lichtje doen branden.

Mijn medische check-up op 30 jaar Geüpdatet op 26/04/2010 - 00h00

U bent een vrouw en u bent 30 jaar ... jong. Waaruit bestaat uw medische check-up op deze leeftijd? Welke onderzoeken en gezondheidscontroles moet u laten uitvoeren?

Hartfalen: alles begint met ademtekort Geüpdatet op 23/06/2014 - 08h50

Paul is 56 jaar. Bij hem kwam het hartfalen heel sluipend. En vandaag voelt hij de effecten nauwelijks. Maar gelukkig werd de ziekte wel ontdekt. Alles begon met een gezondheidsupdate en ... ademtekort als symptoom. De getuigenis van Paul, een man me...

Stress vermijden na een myocardinfarct Geüpdatet op 23/02/2002 - 00h00

Stress is een bewezen cardiovasculaire risicofactor. Een studie toont nu aan dat patiënten met hart- en vaatziekten complicaties op lange termijn kunnen voorkomen door te leren stress onder controle te houden.

Meer artikels