PUBLICITÉ

2008, het jaar van de aardappel

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtist op 29/01/2008 - 00h00
-A +A

De Verenigde Naties hebben 2008 uitgeroepen tot Internationaal jaar van de aardappel. Dat gebeurde op vraag van de wereldvoedselorganisatie FAO (Food and Agriculture Organisation) die de aardappel erkent als basisvoedsel voor de wereldbevolking. Een unieke kans om enkele (uitstekende) recepten voor te stellen!

PUB

Slaatje van aardappelen en mosselen

Voor 4 personen
Ingrediënten
800 gram aardappelen
1 ui
1 kilo mosselen
1 takje tijm
1 dl droge witte wijn
1 eetlepel ciderazijn
3 teentjes look
2 eierdooiers
2 eetlepels olijfolie
zout
versgemalen peper

Bereiding
Was de aardappelen en kook ze gaar in de pel.
Pel de ui en versnipper hem heel fijn.
Maak de mosselen schoon. Doe ze in een kookpan, voeg de wijn en de tijm toe en kook ze op een hoog vuur tot ze opengaan. Schud regelmatig.
Haal de mosselen uit de schelp en hou ze warm.
Filter het kookvocht in een puntzeef of in een dunne zeefdoek. Giet het vocht in een kom en doe de azijn erbij. Zet weg.
Pel de teentjes look en stamp ze fijn. Vermeng ze met de eierdooiers, de olijfolie en het apart gehouden mosselvocht. Breng op smaak met zout en peper.
Warm deze saus heel langzaam op en hou ze warm. Ze mag vooral niet koken.
Haal de warme aardappelen uit hun schil. Snij ze in schijfjes.
Werk ze onder de ui en de mosselen.


Varkensgebraad met twee soorten appel

Voor 4 personen
Ingrediënten
1 varkensgebraad van 800 gram
1 eetlepel olijfolie
0,5 dl witte wijn
2 takjes salie
4 appelen (golden)
400 gram aardappelen (ratte)

Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 °C (gasstand 7).
Vet een ovenschotel in.
Schuif de salieblaadjes onder de speklaag van het varkensgebraad. Leg het in de schotel en giet er de wijn bij.
Snij de golden in vieren, verwijder het klokhuis, maar schil de appelen niet. Schik ze in de schotel rond het gebraad.
Schil de aardappelen, snij ze in tweeën of vieren, al naargelang hun grootte, en verdeel ze ook over de schotel.
Breng op smaak met zout en peper. Zet de schotel 50 minuten tot 1 uur in de oven.
Overgiet geregeld met het braadvocht. Doe er eventueel wat extra water bij. Bedek aan het eind van de baktijd met een vel aluminiumpapier.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtist op 29/01/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Als manlief en de kinderen geen groenten lusten Geüpdatet op 20/09/2005 - 00h00

Groenten kunnen heel wat ziektes helpen voorkomen en zijn dus onmisbaar in onze voeding. Krijgt u ze thuis niet verkocht? Maak dan eens soep. Het kost u minder tijd dan u denkt, zeker als u met een drukpan werkt. Als u de opgegeven hoeveelheden verdu...

Pruimenrecepten voor luie darmen Geüpdatet op 08/01/2008 - 00h00

Onze darmen hebben het de voorbije weken zwaar te verduren gehad door het tekort aan vezels. Een kleine pruimenkuur zal ze zeker geen kwaad doen. Maar het hoeft niet altijd compote te zijn. Er zijn nog heel wat andere manieren om pruimen klaar te mak...

Evenwichtige afslankmenu's van maart - n°8 Geüpdatet op 20/03/2007 - 00h00

Het gaat er niet om om in een recordtempo 5 kilo of meer af te vallen, maar om uw ideale gewicht terug te vinden door van alles te eten zonder honger te lijden.

Meer artikels