PUBLICITÉ

1ste maand van de zwangerschap: eerste ingrijpende veranderingen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 11/05/2017 - 16h32
-A +A

De zwangerschap is het allermooiste avontuur van het leven. De aankondiging van een zwangerschap is een heel intens moment: het is zover: binnen negen maanden bent u mama! Wat zijn de grote stappen van de eerste maand? Zwangerschapstest, bloedtest ter bevestiging, eerste bezoek bij de arts en eerste symptomen.

PUB

De zwangerschapstest

De tests, die zonder voorschrift bij de apotheek te koop zijn, zijn gebaseerd op de opsporing van een hormoon - humaan chorion gonadotropine (HCG) - dat enkel bij de zwangere vrouwen aanwezig is. Het wordt vanaf het allereerste begin van de embryo-ontwikkeling uitgescheiden en vormt de basis voor de placenta. Aangezien het HCG-gehalte in de eerste zes weken van de zwangerschap progressief stijgt, is het belangrijk minstens een tiental dagen na de vruchtbare periode een test te doen, dat is twee of drie dagen na de normale datum van de maandstonden. Goed om weten: het reagens van de test moet onder de urinestroom worden gehouden. Enkele minuten (5 tot 30 minuten) later komt een gekleurde stip of strook (naargelang het type test) tevoorschijn die het resultaat aangeeft.

Opgelet, een positieve test biedt geen absolute zekerheid van een zwangerschap. Men moet deze dus bevestigen met een bloedtest op HCG in het laboratorium. Deze test wordt op voorschrift door de sociale zekerheid terugbetaald en kan de hoeveelheid van het hormoon precies bepalen.

Waarom moeten deze tests worden gedaan?

Om twee belangrijke redenen. Weten dat men zwanger is, is nuttig om het begin van de zwangerschap zo exact mogelijk te bepalen, om de controleonderzoeken te programmeren en de datum van de bevalling te bepalen. Ten slotte kan men door zo vroeg mogelijk te weten dat men zwanger is onvoorzichtige activiteiten vermijden (risicovolle handelingen en blootstellingen, alcohol, roken, voeding, geneesmiddelen...) want het is tijdens de eerste maanden dat de zwangerschap en de toekomstige baby het kwetsbaarst zijn.

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 14/03/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste le 11/05/2017 - 16h32
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
De zwangerschapstest Geüpdatet op 20/01/2004 - 00h00

Deze hoogtechnologische urinetest, die vrij te koop is, geeft slechts onvolledige antwoorden, en toch kan één van die antwoorden in een fractie van een seconde uw leven veranderen. Wat is het beste moment voor deze test? En wie heeft genoeg geduld om...

Meer artikels