PUBLICITÉ

11 opvattingen over borstvoeding: juist of fout?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/04/2016 - 11h52
-A +A

Er zijn heel wat vooroordelen over borstvoeding. Sommigen kloppen, andere zijn fout. uw baby te voeden. Borstvoeding: verneem er alles over via E-gezondheid.

PUB

Vooroordeel nr. 1: Borstvoeding is gemakkelijker voor vrouwen met grote borsten, omdat zij meer melk bevatten.

Fout

De aanvankelijke borstgrootte van een vrouw is niet bepalend voor de hoeveelheid melk die ze kan produceren.

 

Vooroordeel nr. 2: 90% procent van de vrouwen in de Scandinavische landen geven hun kinderen gedurende meerdere maanden borstvoeding?

Dat klopt!

Volgens de WGO geeft slechts 40 % van de Belgische moeders borstvoeding, tegen 90 % in de Scandinavische landen.

Vooroordeel nr. 3: De samenstelling van de melk wordt constant aangepast en komt zo perfect overeen met de veranderende behoeften van de baby.

Juist!
De samenstelling van de moedermelk is perfect aangepast aan de behoeften van de baby. In het begin is de melk rijk aan water, om de dorst van de baby te lessen. Nadien bevat ze steeds meer eiwitten en vetten, en werkt ze dus verzadigend. En bij vroeggeboorte is de samenstelling van de melk rijker dan voor een op tijd geboren baby.

 

Vooroordeel nr. 4: De melk wordt tijdens het zuigen geproduceerd. Zo heeft de baby meer melk als hij meer zuigt.

Juist!

Het zogen stimuleert het prolactinehormoon en dus de melkproductie. Vandaar dat de melkproductie geleidelijk vermindert zodra de vrouw stopt met borstvoeding. Dat is ook de reden waarom vrouwen niet tijdelijk mogen stoppen met borstvoeding als ze eenmaal die keuze gemaakt hebben, en ook geen aanvullende flesvoeding mogen geven.

Vooroordeel nr. 5: De eerste dagen na de geboorte zuigt de baby het colostrum op. Dit is melk met een zeer bijzondere samenstelling, die de baby een ideale immunisatie biedt.

Juist!

Het colostrum van de eerste dagen is rijk en makkelijk verteerbaar. Bovendien bevat het antilichamen, waardoor de baby een betere afweer heeft tegen infecties.

Vooroordeel nr. 6: Dalingen in de hoeveelheid melk zijn van voorbijgaande aard en moeten niet noodzakelijk leiden tot het stoppen met de borstvoeding.

Juist!

De hoeveelheden geproduceerde melk kunnen variëren. Bij een tijdelijke daling is het aan te raden om vaker borstvoeding te geven en op die manier de productie te stimuleren.

Vooroordeel nr. 7: Het is beter de baby een fopspeen te geven, zodat zijn zuigbehoefte wordt gestimuleerd.

Fout!

Als de baby een fopspeen krijgt, bestaat het risico dat hij op de verkeerde manier begint te zuigen en nadien niet meer weet hoe hij aan de moederborst moet zuigen. Daarom wordt aangeraden om geen aanvullende flesvoeding te geven, anders moet de baby op de duur om het halfuur zuigen. En als er echt bijkomende voeding nodig is, is het beter om die te geven met de lepel.

Vooroordeel nr. 8: Industriële melk kan de moedermelk perfect vervangen.

Fout!

De samenstelling van de moedermelk evolueert geleidelijk, zodat ze perfect afgestemd is op de behoeften van de baby.

Vooroordeel nr. 9: Een vrouw die borstvoeding geeft, moet voedingsmiddelen met een te sterke smaak mijden (selder, asperges, kolen...) omdat de baby ze misschien niet zou lusten.

Juist!

De samenstelling van sommige eetwaren kan de melk een bijzondere smaak geven.

Vooroordeel nr. 10: Borstvoeding helpt bij het afslanken. Ze draagt bij tot gewichtsverlies na de bevalling.

Juist!

Zogende vrouwen verliezen gemakkelijker de kilo’s die ze hebben bijgewonnen tijdens de zwangerschap.

Vooroordeel nr. 11: Bier en gesuikerde wijn verhogen de melkproductie.

Fout!

Het gaat hier om een misvatting: vrouwen die borstvoeding geven, mogen geen druppel alcohol drinken.

Initialement publié par Isabelle Eustache le 18/10/2004 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 13/04/2016 - 11h52
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Mira

1. En waar is de tijd gebleven dat ze zeggen iedere vrouw kan borstvoeding geven? Net of een kindje van een vrouw met kleine(re) borsten honger krijg/heeft.

4. Melk wordt niet tijdens het drinken meteen geproduceerd en opgesronken. Wel wordt de aanmaak gestimuleerd door het zuigen van de baby. Maar dan is nog wel even tijd nodig om het te 'produceren'. Dan komt er in een volgende voeding meer melk beschikbaar.

7. De baby mag niet steeds 'zomaar' blijven tutten aan de tepels. Dan krijg je tepelkloven en andere ongemakken.

9. Geen kwestie van 'lusten van het eten' maar meer dat ze er last van kunnen krijgen omdat de darmpjes het 'zware' eten nog niet kunnen verwerken.

PUBLICITÉ