PUBLICITÉ

10 tips om paracetamol goed te gebruiken

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 14/07/2015 - 12h43
-A +A

Paracetamol is een molecule die voorkomt in heel wat medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn.

Vrij verkrijgbaar in de apotheek is paracetamol een pijnstillend en koortswerend middel in het kader van een verantwoorde zelfmedicatie.

Wat moet u weten over paracetamol om zonder risico aan automedicatie te doen?

PUB

1) Respecteer de doses

Overschrijd de doses die op de bijsluiter vermeld zijn, niet. Deze doses zijn afhankelijk van de leeftijd en het gewicht van de persoon in kwestie.
Aanbevolen dosis paracetamol bij een baby en een kind: 60 mg/kg/dag.
Aanbevolen dosis bij een volwassene: 3g/dag is het maximum. In geval van intense pijn en op advies van de arts, kan de maximale dosis bij een volwassene soms verhoogd worden tot 4g/dag.

2) Neem twee doses niet te snel na elkaar

Laat bij een kind voldoende tijd (4 à 6 uur) tussen twee innamen van paracetamol. Geef een kind bijvoorbeeld 10 mg/kg om de 4 uur of 15 mg/kg om de 6 uur.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 05/08/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 14/07/2015 - 12h43

Afssaps (het Franse agentschap voor de veiligheid van de gezondheidszorg en de gezondheidsproducten), juni 2008.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Pijnstillende geneesmiddelen zonder voorschrift Geüpdatet op 18/05/2009 - 00h00

Tandpijn, rugpijn, hoofdpijn... In dergelijke gevallen reageren we dikwijls door een geneesmiddel te nemen dat geen voorschrift vereist. Het is nochtans belangrijk om ook in die gevallen inlichtingen in te winnen over het gekozen geneesmiddel.

12 tips om aspirine goed te gebruiken Gepubliceerd op 11/04/2017 - 12h04

Acetylsalicylzuur , beter bekend als aspirine , is een van de bekendste medicijnen. Het is doeltreffend tegen pijn en koorts , maar opgelet, aspirine heeft ook een invloed op de bloedstolling. Men moet dus voorzichtig blijven, ook al lijkt aspirine e...

Ibuprofen: 11 voorzorgsmaatregelen Gepubliceerd op 07/09/2011 - 16h29

Ibuprofen is een pijnstiller die verzachtend en koortswerend werkt bij ontstekingen. Het geneesmiddel wordt voor deze symptomen erg vaak voorgeschreven door artsen, maar het is ook zonder voorschrift verkrijgbaar in de apotheek. In dat geval zijn wel...

Meer artikels