PUBLICITÉ

10 beweringen over transpiratie : juist of fout ?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 12/08/2013 - 22h23
-A +A

Zweten is te zien, te ruiken.

Het is onesthetisch en het is hinderlijk, voor de persoon in kwestie én voor anderen. Overdadig zweten bevordert het zelfvertrouwen niet.

Hoe beperkt u het zweten en herstelt u uw comfort en innerlijke rust ?


PUB

1- Ik doe talk in mijn schoenen.

Een goed idee.

Talk is een absorberend poeder. Het neemt dus vocht weg. Aangezien bacteriën en schimmels  zich thuis voelen in warme en vochtige omgevingen, is talk een goede remedie. Het droogt en voorkomt zo dat de microben gaan woekeren. Talk helpt u dus van slechte geurtjes af !

2- Ik draag zo veel mogelijk linnen of katoenen kleren.

Een goed idee.

Natuurlijke materialen zoals linnen en katoen absorberen het zweet goed (in tegenstelling tot synthetische stoffen). de microben die de slechte geur veroorzaken, kunnen zich daardoor niet vermeerderen. Maar er bestaan tegenwoordig ook nieuwe « ademende » stoffen.  Die absorberen het vocht en hebben soms ook bacteriënwerende eigenschappen.  Ze worden vooral gebruikt in sportartikelen.

3- Ik drink ijskoude dranken.

Een slecht idee.

IJskoude of net hete dranken drinken is niet aangewezen. De grote temperatuurschommelingen worden namelijk gecompenseerd door hevig zweten. En alles wat de inwendige lichaamstemperatuur doet stijgen - alcohol, sterke kruiden, stress… - is uiteraard te mijden.

4- Ik doe nooit twee dagen achtereen dezelfde schoenen aan.

Een goed idee.

Als u maar om de andere dag dezelfde schoenen draagt en ze dus afwisselt met een ander paar, kunnen ze goed drogen. Zo trekt u elke dag kurkdroog schoeisel aan. Slechte geurtjes blijven zo weg en uw schoenen gaan langer mee !

5- Ik epileer regelmatig mijn oksels.

Een goed idee.

Haartjes houden de geurstoffen van zweet vast. Ze vormen ook een bijkomende voedingsbodem voor de ontwikkeling van bacteriën. Een scheer- of epileerbeurt is dus een goed idee om lichaamsgeuren te onderdrukken.

6- Ik gebruik een aluinsteen.

Een goed idee.

Aluin is een lichaamsdeodorant die zweet neutraliseert, de ontwikkeling van bacteriën tegengaat en dus slechte geurtjes uitschakelt. De steen is van natuurlijke oorsprong en geurloos en is op de vochtige huid te gebruiken.

7- Ik draag 's zomers gesloten schoeisel.

Een slecht idee.

Probeer net zo vroeg als het kan open schoenen te dragen. Hoe meer lucht ze doorlaten, hoe beter. Mijd als het kan plastic en ga liever voor leder. Dit materiaal voorkomt klamme voeten en dus ook geurtjes.

8- Ik draag zo veel mogelijk aansluitende kleren.

Een slecht idee.

Ruime en luchtige kleren gaan, in tegenstelling tot strak zittende kleren, een klamme huid tegen. Ook de kleur kan belangrijk zijn. Donkere kleuren slorpen warmte op. Draag dus als het kan lichte kleuren. 

9- Ik neem warme voetbaden.

Een slecht idee.

Lange blootstelling aan warmte activeert de zweetklieren. Het best neemt u een voetbad, douche of bad in koel water. Dat vertraagt het zweetproces.

10- Ik gebruik een antiperspirant (of een antitranspirant).

Een goed idee.

Antiperspiranten zijn op basis van aluminiumzouten en verminderen de hoeveelheid uitgescheiden zweet. Ze bevatten ook vaak salicylzuur, een bacteriënwerende stof die geurtjes vermindert.

Deodorants zijn alleen bacteriënwerend.

Initialement publié par Isabelle Eustache le 01/08/2011 - 15h17 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 12/08/2013 - 22h23

Manuel Merck, Uitgeverij Larousse. 

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Waarom heeft ons zweet een geurtje? Geüpdatet op 08/04/2013 - 08h43

Zweten doen we allemaal , de ene al wat meer dan de andere en ook de omstandigheden spelen een rol (warmte, fysieke activiteit, emoties, enz.). Het probleem met zweten is dat er vaak een luchtje aan zit . Maar waarom zweten we precies en waar komt de...

Help, ik heb zweetvoeten! Gepubliceerd op 27/04/2016 - 09h56

Zweten is een natuurlijk fenomeen, maar het is niet altijd makkelijk om ermee te leven. En als het onze voeten zijn die zweten, is er gevaar voor geurtjes, schimmel en andere onaangename bijwerkingen. Met enkele simpele regels zijn die rampzalige toe...

Een vleugje frisheid Geüpdatet op 11/05/2006 - 00h00

We zweten allemaal in mindere of meerdere mate. Da's normaal, want transpireren is een essentiële lichaamsfunctie die op een natuurlijke manier de lichaamstemperatuur regelt en toxines en afvalstoffen elimineert. Hoe warmer we het hebben, hoe meer we...

Meer artikels