• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Getuigenissen (0)

Zwemmen in de Atlantische Oceaan: opgelet voor muistromen!

Zwemmen in de Atlantische Oceaan: opgelet voor muistromen!

Op sommige stranden aan de Franse oceaankust wordt gewaarschuwd voor muistromen (“courant baïne”) en is het verboden te baden.

Wat is er van aan?

Wat zijn muien en welk gevaar vormen ze voor zwemmers?

Muien: kleine, maar turbulente waterbekkens

Muien zijn diepere gedeeltes op het strand met stilstaand water, iets wat ze natuurlijk aanlokkelijk maakt.
Maar muien zijn verraderlijk want op de diepste plekken kan de stroming heel sterk zijn en een gevaar vormen voor (ongeoefende) zwemmers.

Zo’n stroming wordt een muistroom genoemd.
Muistromen veroorzaken elk jaar tal van - soms dodelijke - verdrinkingsongevallen.
Muien zijn vooral te vinden in de Aquitainestreek. Maar ook bij ons komen ze voor in de buurt van pieren en dammen.

 

Hoe ontstaan muien en waar schuilt het gevaar?

De vorming en evolutie van muien hangt samen met de getijdenwerking.

Bij halftij (halverwege tussen hoogtij en laagtij) zijn muien goed zichtbaar en dus niet gevaarlijk. Ze vormen dan bekkens of kuilen waarin het water kalmer is dan elders en er geen golven zijn. Dat trekt zwemmers en vooral kleine kinderen aan. Ze kunnen er heerlijk spelen omdat het water er wat warmer en niet diep is.

Maar zo gauw het water opkomt, loopt de mui vol en wordt ze opgeslokt door de oceaan. Ze is dan dieper dan de omringende zeebedding en loopt leeg omdat water altijd via de diepste plekken een weg terug naar zee zoekt. Dat veroorzaakt een sterke, zeewaarts gerichte stroming. De kracht en de stuwing van die stroming hangen af van de golfbreking en de bodemwrijving.

Zwemmers die zich bij vloed in een mui bevinden, komen in die sterke stroming terecht en worden zo mee de zee in gesleurd. Zelfs heel goede zwemmers kunnen tegen de kracht van zo’n stroming niet op. Zonder hulp of exacte kennis van het fenomeen kan een muistroom tot de verdrinkingsdood leiden.

Het gevaar is het grootst in de eerste twee of drie uur van het opkomend tij (vloed) en in het vierde en vijfde uur van het afnemend tij (eb).

 

Artikel gepubliceerd door op 21/07/2014

Bronnen: Brochure été 2014 de la Préfecture de la Gironde, http://www.gironde.gouv.fr. http://www.lacanausurfinfo.com/news-meteo-plage-329/le-danger-des-courants-de-baines.html. http://sauveteur-nautique.com/comprendre-locean/les-baines/.

Vindt u het artikel interessant?