Zware benen: waarom is de zomer het ergste seizoen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/06/2014 - 15h11
-A +A

Als u last hebt van zware benen, is de zomer niet alleen een mooi seizoen.

Het is ook de periode van het jaar waarin de bloedsomloopproblemen u het meest parten spelen.

Maar hoe komt dat eigenlijk en wat kunt u doen om toch van een aangename zomer te genieten?

PUB

Waarom is warmte slecht voor zware benen?

De belangrijkste reden is onze temperatuur.
Om onze lichaamstemperatuur stabiel te houden, beschikt ons lichaam over verschillende methoden om af te koelen. Eén ervan bestaat erin de bloedsomloop ter hoogte van de huid te versnellen, wat leidt tot warmteverlies. Dit gebeurt door een vermindering van de samentrekking van de bloedvaten. Maar zware benen worden nu eenmaal veroorzaakt door een gebrek aan samentrekking van de bloedvaten, hetgeen de veneuze terugkeer belemmert.

Het is dus duidelijk waarom de symptomen van zware benen verergeren tijdens de zomermaanden. Het is trouwens vaak tijdens deze warme maanden dat mensen ontdekken dat ze last hebben van zware benen.

Wat doe ik bij zware benen?

Het is ook meestal tijdens de zomer dat we ons blootstellen aan de warmte.
Middagdutje in de zon, reizen naar warme landen, op zoek gaan naar het mooie weer, allemaal logische keuzes.

Hebt u het hele jaar last van zware benen?
Denk er dan aan dat gematigdheid vaak de beste keuze is!

Als u echt zin hebt om uw vakantie al liggend op het strand door te brengen, probeer dan ten minste af en toe een beetje rond te lopen om de veneuze terugkeer te activeren.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 22/06/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 23/06/2014 - 15h11
Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
De veneuze ziekte: wat is de betekenis van 'zware benen'? Geüpdatet op 07/07/2009 - 00h00

Hoeveel Belgen hebben last van hun benen? Er bestaat geen officieel cijfer, maar als we ons baseren op de buurlanden, zou zeker meer dan 20% van de bevolking last hebben van zware benen . Zware benen zijn geen ziekte op zich, maar ze zijn wel een mog...

O zo lichte benen... Geüpdatet op 31/08/2009 - 00h00

Lichte benen , de droom van zeer veel vrouwen die in min of meerdere mate last hebben van zware benen . Toch mogen we ons niet laten ontmoedigen: we beschikken inderdaad over een aantal middelen om de last te verlichten. Dit is onze strategie tegen z...

Geen zware benen deze zomer! Gepubliceerd op 12/08/2013 - 17h56

Tijdens het warme zomerseizoen betekent het voor meer dan de helft van de vrouwen dat de 'zware benen' terugkeren. En als we er dit jaar eens alles aan deden om tijdens de zomermaanden verlost te zijn van dit onaangename gevoel?

Middeltjes om zware benen te verlichten Gepubliceerd op 03/05/2016 - 17h02

Met het mooie weer kunnen we eindelijk onze zomerkleren bovenhalen en ons humeur wat opkrikken. Maar voor mensen met zware benen begint nu vaak de ellende! Enkele eenvoudige middeltjes om uw benen te verlichten.

Meer artikels