• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  6 mening
 • Commentaren (0)

Zware benen, pijn, spataders: wie loopt een risico?

Zware benen, pijn, spataders: wie loopt een risico? Op elke leeftijd kunnen gezwollen enkels, zware benen, pijn en spataders symptomen zijn die op veneuze insufficiëntie wijzen. Als u met dergelijke symptomen kampt, dan moet u een arts raadplegen om een veneuze aandoening en de ernstige verwikkelingen ervan te voorkomen. Maar welke zijn de risicopersonen?

Veneuze aandoeningen

Het aantal Belgen dat met een veneuze aandoening kampt, wordt geschat op drie miljoen. Maar 600.000 van die Belgen zouden niet behandeld worden. Waarom niet?
Omdat de tekenen die op een veneuze aandoening wijzen zoals gezwollen enkels en zware benen niet serieus genomen worden en er dus ook geen arts geraadpleegd wordt. Die houding wordt nog versterkt door het misverstand dat veneuze aandoeningen alleen voorkomen bij vijftigplussers. Dat maakt dat de gemiddelde leeftijd waarop men het probleem aankaart met een arts 47 jaar is en de ziekte er dan al goed en wel is. Dat is geen goede zaak. In een gevorderd stadium kunnen de gevolgen van de aandoening ernstig zijn, pijnlijk, invaliderend en zelfs dodelijk (flebitis, longembolie, enz.) terwijl doeltreffende behandelingen voorhanden zijn.

Wie loopt een risico?

Niet iedereen is gelijk wat het risico op een veneuze aandoening betreft. Het risico is hoger bij vrouwen en het stijgt met de leeftijd. Ook erfelijkheid speelt een belangrijke rol.
Wanneer een van beide ouders een veneuze ziekte heeft, dan heeft hun kind een risico van 25% op dezelfde aandoening als het een jongen is en 62% als het een meisje is.
Als beide ouders last hebben van spataderen dan bedraagt het risico voor het kind 90%.

Bovendien is het risico groter tijdens bepaalde levensfasen: puberteit, zwangerschap en een hogere leeftijd.
Een aantal factoren op het vlak van hygiëne en voeding kunnen het optreden van de aandoeningen bevorderen of afremmen: langdurig zitten of rechtstaan, blootstelling aan warmtebronnen waaronder de zon, lichaamsbeweging, sporten die vaak trauma's veroorzaken, enz.

Tijdens de puberteit en bij een zwangerschap neemt het risico toe omwille van de hormonale veranderingen die ermee gepaard gaan.
Spataderen, zware benen en pijn zijn typische symptomen van een veneuze aandoening bij volwassenen, maar bij kinderen gaat het om andere symptomen.

Artikel gepubliceerd door op 03/04/2007

Bronnen: Perscommuniqué van de Franse vereniging voor flebologie, maart 2007.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Zware benen? Actie!

 • Hebt u aderproblemen, een zwaar gevoel in de benen of gezwollen benen? Zijn uw benen niet altijd in topvorm? Onze tips ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden