Zware benen, pijn, spataders: wie loopt een risico?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 03/04/2007 - 00h00
-A +A

Op elke leeftijd kunnen gezwollen enkels, zware benen, pijn en spataders symptomen zijn die op veneuze insufficiëntie wijzen. Als u met dergelijke symptomen kampt, dan moet u een arts raadplegen om een veneuze aandoening en de ernstige verwikkelingen ervan te voorkomen. Maar welke zijn de risicopersonen?

PUB

Veneuze aandoeningen

Het aantal Belgen dat met een veneuze aandoening kampt, wordt geschat op drie miljoen. Maar 600.000 van die Belgen zouden niet behandeld worden. Waarom niet?
Omdat de tekenen die op een veneuze aandoening wijzen zoals gezwollen enkels en zware benen niet serieus genomen worden en er dus ook geen arts geraadpleegd wordt. Die houding wordt nog versterkt door het misverstand dat veneuze aandoeningen alleen voorkomen bij vijftigplussers. Dat maakt dat de gemiddelde leeftijd waarop men het probleem aankaart met een arts 47 jaar is en de ziekte er dan al goed en wel is. Dat is geen goede zaak. In een gevorderd stadium kunnen de gevolgen van de aandoening ernstig zijn, pijnlijk, invaliderend en zelfs dodelijk (flebitis, longembolie, enz.) terwijl doeltreffende behandelingen voorhanden zijn.

Wie loopt een risico?

Niet iedereen is gelijk wat het risico op een veneuze aandoening betreft. Het risico is hoger bij vrouwen en het stijgt met de leeftijd. Ook erfelijkheid speelt een belangrijke rol.
Wanneer een van beide ouders een veneuze ziekte heeft, dan heeft hun kind een risico van 25% op dezelfde aandoening als het een jongen is en 62% als het een meisje is.
Als beide ouders last hebben van spataderen dan bedraagt het risico voor het kind 90%.

Bovendien is het risico groter tijdens bepaalde levensfasen: puberteit, zwangerschap en een hogere leeftijd.
Een aantal factoren op het vlak van hygiëne en voeding kunnen het optreden van de aandoeningen bevorderen of afremmen: langdurig zitten of rechtstaan, blootstelling aan warmtebronnen waaronder de zon, lichaamsbeweging, sporten die vaak trauma's veroorzaken, enz.

Tijdens de puberteit en bij een zwangerschap neemt het risico toe omwille van de hormonale veranderingen die ermee gepaard gaan.
Spataderen, zware benen en pijn zijn typische symptomen van een veneuze aandoening bij volwassenen, maar bij kinderen gaat het om andere symptomen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 03/04/2007 - 00h00 Perscommuniqué van de Franse vereniging voor flebologie, maart 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Veneuze insufficiëntie: steun gevraagd Geüpdatet op 12/09/2006 - 00h00

Zware benen, spataderen, krampen in bed en oedemen wijzen op problemen met de terugkeer van het veneus bloed. Wanneer het bloed in de voeten beland, ondervindt het moeilijkheden om weer terug te stromen naar het hart. Bij veneuze insufficiëntie of an...

Van zware benen tot veneuze zweren Geüpdatet op 05/10/2009 - 00h00

Heel veel mensen, en vooral vrouwen, hebben last van zware benen . Op zich is de aandoening niet ernstig, maar ze moet wel behandeld en opgevolgd worden, anders kunnen er complicaties optreden. Een van die complicaties is de veneuze zweer , beter bek...

De veneuze ziekte: wat is de betekenis van 'zware benen'? Geüpdatet op 07/07/2009 - 00h00

Hoeveel Belgen hebben last van hun benen? Er bestaat geen officieel cijfer, maar als we ons baseren op de buurlanden, zou zeker meer dan 20% van de bevolking last hebben van zware benen . Zware benen zijn geen ziekte op zich, maar ze zijn wel een mog...

O zo lichte benen... Geüpdatet op 31/08/2009 - 00h00

Lichte benen , de droom van zeer veel vrouwen die in min of meerdere mate last hebben van zware benen . Toch mogen we ons niet laten ontmoedigen: we beschikken inderdaad over een aantal middelen om de last te verlichten. Dit is onze strategie tegen z...

Meer artikels