• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Getuigenissen (0)

Zwangerschapsmasker: zwangere vrouwen, bescherm u tegen de zon!

Zwangerschapsmasker: zwangere vrouwen, bescherm u tegen de zon!

Hebt u enkele uren of dagen na blootstelling aan de zon bruine vlekken gekregen die verspreid staan over uw gezicht en halsuitsnijding? Dan hebt u waarschijnlijk een zwangerschapsmasker.

Wat is een zwangerschapsmasker? Hoe beschermt u zich ertegen?

Zwangerschapsmasker: wat gebeurt er precies?

Een zwangerschapsmasker, ook wel chloasma of melasma genoemd, is een risico dat veel zwangere vrouwen bij blootstelling aan de zon lopen.

 

De oorzaak is een dubbele stimulatie van de melanocyten. Deze cellen bevinden zich onder de onderhuid en produceren melanine, een pigment dat onze huid kleurt. Bij blootstelling aan de zon zijn ze extra actief, omdat de melanine onze huid helpt beschermen tegen de UV-straling. Dat is het bekende bruiningsproces.

Maar in de zwangerschap worden de melanocyten ook nog gestimuleerd door de hormonen. Als een zwangere vrouw in de zon komt, worden ze dus twee keer geactiveerd en kunnen ze te veel - en niet altijd gelijkmatig - melanine afscheiden.

Het resultaat: na een tijdje verschijnen er bruine vlekken in de zones die het meest blootstaan aan de zon, zoals het gezicht. Dat noemen we een zwangerschapsmasker.

 

Wie loopt risico op een zwangerschapsmasker?

Het is moeilijk te voorspellen welke vrouwen een zwangerschapsmasker zullen krijgen omdat de huid niet bij iedereen gelijk reageert op de hormonen.

De meeste dermatologen zijn het er wel over eens dat vrouwen met een matte of donkere huid meer gevaar lopen dan vrouwen met een heel lichte huid.

 

Maar opgelet, in tegenstelling tot wat de naam laat vermoeden, kunnen niet alleen zwangere vrouwen een zwangerschapsmasker krijgen!

Iedere vrouw die onderhevig is aan hormonen kan die reactie vertonen. Ook het gebruik van een hormonaal voorbehoedsmiddel is dus een risico.

 

Artikel gepubliceerd door op 30/07/2012

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten