Zwangerschapsdiabetes

Geüpdatet door Dr. Renaud Guichard op 09/03/2016 - 16h05
-A +A

Diabetes die tijdens de zwangerschap optreedt, is vaak specifiek voor deze fysiologische periode en verdwijnt na het einde van de zwangerschap.

Het is belangrijk dat de ziekte wordt opgespoord (en vooral voorkomen – de risicofactoren zijn bekend), want ze houdt een risico in voor de baby en bij de bevalling.

De behandeling gebeurt door een goede levenshygiëne en indien nodig insuline.

PUB

Wat zijn de oorzaken van zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes is diabetes die optreedt of vastgesteld wordt tijdens de zwangerschap en in de meeste gevallen na de bevalling verdwijnt. Diabetes is een stoornis in het omzettingsproces van de suikers en het gebruik daarvan door het lichaam. Dat manifesteert zich door een verhoogde bloedsuikerspiegel (glykemie). Suiker wordt normaal omgezet door het hormoon insuline dat afgescheiden wordt door de alvleesklier.

Tijdens de zwangerschap hinderen de hormonen van de placenta de werking van insuline. Als de alvleesklier extra insuline kan produceren, is er geen probleem. Maar als de alvleesklier geen extra insuline kan aanmaken om de slechte werking te compenseren, ontstaat er diabetes. Zwangerschapsdiabetes komt vooral vanaf de zesde maand vaker voor en is dan ook meer uitgesproken. De placenta heeft dan namelijk al een groter volume en scheidt dan meer placentahormonen af. Na de bevalling vindt het suikermetabolisme weer zijn gewone ritme terug.

Zwangerschapsdiabetes: wat zijn de risico’s?

Vooral de baby loopt een risico. Het kindje kan overgewicht produceren en dat kan hinder en complicaties geven tijdens de bevalling (risico op scheuren van het perineum, episiotomie, verlostang tot keizersnede toe). Het pasgeboren kind kan de eerste dagen ook last krijgen van reactionele hypoglykemie (te sterke daling van de bloedsuikerspiegel met bewustzijnsverlies en stuipen als gevolg) als de moeder in de dagen voor de bevalling een verhoogde bloedsuikerspiegel had.

En tot slot nog een antwoord op de zeer gerechtvaardigde vraag: een moeder die tijdens haar zwangerschap diabetes krijgt, brengt geen kind met diabetes ter wereld. Het kind zal pas een diabeteslijder worden als er een familiale gevoeligheid is.

Initialement publié par Dr. Renaud Guichard le 08/10/2012 - 00h00 et mis à jour par Dr. Renaud Guichard le 09/03/2016 - 16h05
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Zwanger? Geen reden om niet te sporten! Gepubliceerd op 25/10/2012 - 14h36

Een zwangerschap is geen reden om alle sportieve activiteiten te staken. Integendeel. Hoe meer u beweegt, hoe beter uw gezondheid. Een gebrek aan lichaamsbeweging is niet goed voor de gezondheid en dat is tijdens het hele leven zo, zwangerschappen in...

Geboortegewicht: alles ligt al vast voor de zwangerschap Geüpdatet op 30/10/2007 - 00h00

Het gewicht van de baby bij de geboorte wordt sterker bepaald door het gewicht van de moeder voor de zwangerschap dan de kilo's die ze bijkomt tijdens de zwangerschap. Dat is de opvallende conclusie van een recente studie. Ze houdt meteen ook een bel...

Meer artikels