• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Zwangerschapsdiabetes: een adequate behandeling

Zwangerschapsdiabetes: een adequate behandelingDiabetes of suikerziekte wordt gekenmerkt door een langdurige stijging van de bloedglucosespiegel (glycemie of suikergehalte in het bloed). Zwangerschapsdiabetes is een diabetes die optreedt of ontdekt wordt tijdens de zwangerschap. De frequentie van zwangerschapsdiabetes wordt geraamd op 1,5 tot 6% van alle zwangerschappen. Vrouwen met zwangerschapsdiabetes lopen een hoog risico later diabetes te ontwikkelen (ongeveer 50% van de vrouwen ontwikkelt binnen 20 jaar een blijvende diabetes). Daarom moet de zwangerschapsdiabetes worden opgespoord en adequaat behandeld.

Zwangerschapsdiabetes houdt gevaren in voor het kind vóór en na de bevalling. Door ophoping van vetten (vorm van opslag van glucose) neemt het gewicht van de baby te sterk toe (zware baby). Bovendien is er een risico op hypoglycemie (te lage bloedglucosespiegel) de eerste levensdagen, wat nefast kan zijn voor de hersenen van de baby. De hersenen hebben immers voortdurend suiker nodig. Voorts lopen die kinderen ook een hoger risico om later zelf diabetes te krijgen dan kinderen van moeders zonder diabetes.

Welke oorzaken?

Resistentie tegen insuline waardoor de bloedglucosespiegel niet meer op peil kan worden gehouden. Normaal blijft het suikergehalte in het bloed stabiel ongeacht de voeding. De suikers of koolhydraten in de voeding worden via de darmen in het bloed opgenomen. Er gaat dan een signaal naar de alvleesklier (pancreas) die insuline afscheidt. Insuline zorgt ervoor dat glucose in de lever wordt opgeslagen en dat er vetten en eiwitten worden gevormd. Als insuline te traag wordt afgescheiden of als de cellen onvoldoende reageren op insuline, hoopt de suiker zich op in het bloed: er is dan te veel suiker in het bloed (hyperglycemie). Zwangerschapsdiabetes is dus een stoornis van de glucosehuishouding.

Praktische tips

Laat uw arts weten of er in uw familie personen met diabetes zijn.Als u zelf ooit hyperglycemie hebt gedaan tijdens een vorige zwangerschap of bij inname van orale anticonceptiva, of als u bij een vorige bevalling een zware baby ter wereld hebt gebracht, moet u dat ook aan uw arts laten weten. Wanneer raadplegen?U vertoont één of meer risicofactoren, d.w.z. een speciaal risico om diabetes te ontwikkelen tijdens uw zwangerschap:- familiale antecedenten van diabetes of van overgewicht;- overgewicht of zwaarlijvigheid (body mass index meerdere dan 25 kg/m²);- u bent 35 jaar of ouder;- problemen bij één of meer vroegere zwangerschappen (diabetes, hoge bloeddruk, pre-eclampsie, dood van de foetus of misvormingen, te zware baby).Maar in bijna de helft van de gevallen treedt zwangerschapsdiabetes op bij vrouwen zonder specifieke risicofactoren. Daarom wordt de bloedsuikerspiegel stelselmatig gemeten rond de 6de zwangerschapsmaand, dus na 24 tot 28 weken amenorroe (sinds de datum van de laatste regels).

Artikel gepubliceerd door op 08/04/2002

Bronnen: - Diabète et Métabolisme. Le diabète gestationnel. 1997; 23:5-50 - Diabetes Review. Diabetes and pregnancy. 1996; 41:1-127 - Guide de surveillance de la grossesse de l'ANDEM. C. Tchobroutsky

Vindt u het artikel interessant?