PUBLICITÉ

Zwangerschap

Geüpdatet door Paule Neyrat, diëtiste op 25/02/2002 - 00h00
-A +A

Zwangerschap is geen ziekte, maar een normale en in de tijd beperkte fase in het leven van een vrouw. Het komt er gewoon op aan enkele voorzorgen te nemen. De voedingsbehoeften veranderen lichtjes, vooral tijdens het laatste trimester. Sommige vrouwen hebben heel veel last tijdens hun zwangerschap, andere voelen zich daarentegen in topvorm.

PUB

GEWICHT

Een vrouw met normaal of laag gewicht kan 15 tot 18 kg bijkomen tijdens haar zwangerschap, maar al die kilo's het jaar daarop weer kwijtspelen. Een vrouw die voor haar zwangerschap al zwaarlijvig is, loopt veel meer risico om dat tot twee à drie jaar nadien te blijven, ook al is ze niet overdreven aangekomen. Erfelijkheid speelt daarbij een rol. Wie een zwaarlijvige moeder heeft, dreigt meer te verzwaren. De normale gewichtstoename tijdens de zwangerschap bedraagt tien à twaalf kg. De normale gewichtstoename tijdens de zwangerschap bedraagt tien à twaalf kg. De ene helft daarvan komt van de baby, de moederkoek en het vruchtwater, de andere helft van de moeder zelf. Een deel van die kilo's is het gevolg van de vergroting van de baarmoeder, de borsten, het bloed- en het watervolume. Tijdens de eerste weken na de bevalling krijgen alle organen en lichaamsvochten weer een normaal gewicht. Er vormt zich 3 à 4 kg vet, vooral tijdens de eerste twee trimesters van de zwangerschap. De moeder slaat een voldoende voorraad op voor het aanzienlijke energieverlies van de daaropvolgende maanden, om: • haar baby zich te laten ontwikkelen; die groeit immers vooral tijdens het laatste trimester; • te bevallen; • borstvoeding te geven (ook al heeft ze besloten om haar baby niet zelf te voeden!). Dit opslagproces tijdens de eerste zes maanden is fysiologisch en verloopt los van de voeding tijdens de zwangerschap. De melkproductie slorpt energie op, een uitstekende manier om dat vet te verliezen, zijn baby te zogen en tegelijk evenwichtig maar restrictief te eten. De ontbrekende energie wordt geput uit de energie die opgeslagen zit in het vetweefsel. Het is belangrijk om op uw gewicht te letten tijdens de zwangerschap, zonder er evenwel een obsessie van te maken. Het is de taak van de gynaecoloog om het te controleren. Bij overmatige gewichtstoename kan een caloriearm dieet aangewezen zijn. U mag echter pas met zo'n dieet beginnen op doktersadvies.• de energiebehoeften nemen geleidelijk toe, maar vereisen geen bijzondere aanpassingen. U hoeft zeker niet "voor twee" te eten, wel als u honger hebt, én evenwichtig. Het komt er vooral op aan naar uw lichaam te luisteren. Zie evenwichtig dieet met 2.000 calorieën.

EIWITTEN

• de gewone voeding dekt ruimschoots en blijvend de eiwitbehoeften.

Initialement publié par Paule Neyrat, diëtiste le 06/04/2006 - 00h00 et mis à jour par Paule Neyrat, diëtiste le 25/02/2002 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ