• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Zwangerschap: vertrouw niet op apps!

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/07/2016
Origineel artikel geschreven door op 05/07/2016


Zwangerschap: vertrouw niet op apps!

Een studie toont aan dat apps voor smartphones niet efficiënt zijn om koppels een zwangerschap te helpen vermijden. Maar ook niet om tot een zwangerschap te komen!

Apps om zwanger te raken?

Niet letterlijk om zwanger te raken natuurlijk - tot nader order kan een telefoon, hoe ‘smart’ hij ook is, nog geen bevruchting teweegbrengen. Daar moet je nog altijd met z’n tweeën voor zijn.

De apps in kwestie beloven dat ze vrouwen meer bewust kunnen maken van hun menstruatiecyclus. In theorie zouden ze zo de dagen waarop ze vruchtbaar zijn kunnen kennen en de dagen waarop ze dat niet zijn. Door hun seksleven op deze gegevens af te stemmen, zou het theoretisch mogelijk zijn om een zwangerschap te bevorderen of te verhinderen, afhankelijk van de persoonlijke situatie en de toekomstplannen op korte of langere termijn.

Maar dat is de theorie. In een nieuwe studie die vorige week is gepubliceerd, zijn tientallen apps van dit type onder de loep genomen. Een groot aantal baseerde zich niet op de wetenschappelijk bewezen methodes om te bepalen op welk punt een vrouw zich precies in haar cyclus bevindt. En dat was zelfs zo bij de apps die de vrouwen niet eens laten weten dat ze enkel louter informatief zijn en niet de basis kunnen zijn van een efficiënte anticonceptie (wat voorzichtigheidshalve toch mag verwacht worden).

Anticonceptie of vruchtbaarheid: de oplossingen zijn bekend!

Toch zijn deze apps niet nutteloos; weten op welk moment van de cyclus u bent, is altijd interessant. Maar er is een groot verschil tussen dat en u volledig op die apps verlaten om zwangerschappen te plannen. Tot slot nog even enkele belangrijke dingen opfrissen:

* Voor anticonceptie: er zijn veel doeltreffende methodes. Het observeren van de cyclus hoort daar niet bij. Raadpleeg een gynaecoloog om de oplossing te zoeken die het meest geschikt is in uw concrete situatie.

* Voor een zwangerschap: geef het de tijd, maar ook weer niet te veel. Als er na een jaar van regelmatig geslachtsverkeer nog geen teken van zwangerschap is, vraagt u uw arts beter om raad. Hij zal dan, afhankelijk van de leeftijd van de toekomstige ouders, beslissen wat de volgende stap is.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/07/2016
Origineel artikel geschreven door op 05/07/2016

Deze post maakt deel uit van de blog van Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste , Blog van de redactie

Vindt u het artikel interessant?
 
Bekijk ook de andere blogposts :
Vruchtbaarheid en leeftijd: clichés die pijn doen

Door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 8/07/2014 09:58

 • rating
 • rating
 • rating
 • rating
 • rating

Krijgen vrouwen hun eerste kind echt later? Ja en neen. Het klopt dat de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen al jarenlang stijgt. In 2012 bedroeg die 28 jaar. Maar dat is ...